main article image

Saab Safir på Flygvapenmuseum

20 november 2020 firar Saab Safir 75 år sedan första flygningen. Flygplanet kom att bli en stor succé och har satt sitt avtryck både som skolflygplan och som privatflygplan världen runt. Men hur ser avtrycket ut på Flygvapen-museum?

Födelse och konstruktör

Under andra världskriget genomförde Saab ett flertal stora projekt, bland annat konstruerades och byggdes de två bombplanen B 17 och B 18. I slutfasen av kriget antog Saabs företagsledning att de militära flygplanbeställningarna skulle minska när freden kom. Det kalla kriget var ännu inte en realitet. Som komplement till de militära beställningarna påbörjade Saab därför tre civila projekt; trafikflygplanet Saab 90 Scandia, Saab 91 Safir och personbilen Saab 92.

Som projektledare för Saab 91 Safir utsågs Anders Johan Andersson, eller AJ som han kallades på Saab. AJ kom till Saab 1939 och fem år senare startade utvecklingen av Safiren. AJ hade under många år arbetat som chefskonstruktör hos Bücker, en tysk tillverkare av sport- och skolflygplan. Där hade han slutfört arbetet med skolflygplanet Bü 181 Bestmann. En maskin av den flygplanstypen importerades under andra världskriget till Sverige där den fick beteckningen Sk 25 (skolflygplan) Detta flygplan fick individnummer 25000 och finns idag bevarad och utställd på Flygvapenmuseum. Flygplanet stod modell för licenstillverkning av Bestmann i Sverige som genomfördes av Hägglunds & Söner i Örnsköldsvik. En licenstillverkad maskin, Sk 25 nummer 25114 har bevarats i Flygvapenmuseums samlingar och finns idag utställd på Västerås flygmuseum. Saab Safir har gemensamma drag av detta flygplan och beskrivs ofta som en Bestmann med noshjul. I Flygvapenmuseums arkiv finns en halvmeter arkivmaterial efter AJ; artiklar, föreläsningsunderlag, korrespondens, teknisk information, reseskildringar från England och USA, tyska och svenska patent och vindtunnelprov.

Länkar till information om Flygvapenmuseums Sk 25:

25 114 på Västerås flygmuseum

25 000 på Flygvapenmuseum

Bild från Flygvapenmuseums arkiv foto: Torsten Nilsson

Prototypflygplanet av Saab Safir kom i luften för första gången 20 november 1945. Safirflygplanen kom att bli en stor exportframgång för Saab. När serietillverkningen upphörde 1966 hade företaget tillverkat 323 exemplar av flygplanet i fem olika versioner. Det svenska flygvapnet köpte tre av versionerna. Många länder har haft Saab 91 Safir i militär tjänst, till exempel Etiopien, Tunisien, Norge, Finland och Österrike.

De olika modellerna

91A. Redan 1947 köpte det svenska flygvapnet tio stycken flygplan för transporter och sambandsuppgifter. Typen hade plats för tre personer och fick i flygvapnet beteckningen Tp 91. Den 91A som finns bevarad på Flygvapenmuseum har aldrig ingått i flygvapnet. Saab levererade flygplanet 1946 och det blev civilregistrerat som SE-AYC. Köparen var dåvarande Volvochefen Gunnar Engellau som hade det i sin ägo under tio år. Därefter har flygplanet haft flera olika ägare och 1980 blev det köpt av Östergötlands flyghistoriska sällskap. Flygvapenmuseum förvärvade flygplanet 1981.

Flygplan Saab Safir SE-AYC i Flygvapenmuseums samlingar:

91B. Flygvapnet köpte 75 stycken flygplan, dessa var licenstillverkade i Nederländerna. I det svenska flygvapnet fick de beteckningen SK 50B. Flygplanet, som har plats för tre personer, tjänstgjorde som skolflygplan i flygvapnets grundläggande flygutbildning. I FVM:s samlingar finns fem exemplar bevarade. SK 50 nummer 50046 finns bevarad i museets Magasinshangar. Kopplat till den individen finns loggbok och andra handlingar i museets arkiv.

Individhandlingar tillhörande SK 50 samt loggboksblad från sista flygningen foto: Torsten Nilsson

Läs mer om Flygvapenmuseums fem Saab Safir 91B på Digitalt museum:

91C. Saab levererade fjorton stycken 91C till flygvapnet 1960. Flygplanen var tillverkade på Saab i Linköping och fick beteckningen SK 50C. SK 50C hade plats för fyra personer och i vissa av dem fanns utrustning för civil instrumentflygning. Flygvapenmuseum har ingen SK 50C bevarad.

91D. Flygplanet har i stort sett samma konstruktion som 91C, men en annan motor. Flera utländska flygvapen har använt Saab 91D Safir i den grundläggande flygutbildningen. Det finska flygvapnet – Ilmavoimat –behövde under slutet av 1950-talet nya skolflygplan. Valet föll på Saab Safir och 35 flygplan beställdes för leverans i tre serier. I Flygvapenmuseums samlingar finns en 91D. Den levererades till Finlands flygvapen 1959. Efter militär tjänstgöring hamnade flygplanet på Suomen Ilmavoimamuseo i finska Tikkakoski och sedan på Luftfartssamlingarna på Arlanda. Flygvapenmuseum äger flygplanet som idag är utlånat till Svedinos bil- och flygmuseum.

Saab 91D Safir ur finska flygvapnet:

Saab Safir i Flygvapenmuseums arkiv och bibliotek

I Flygvapenmuseums bibliotek finns, förutom böcker om Safiren, reservdelskataloger och utbildningsböcker för flygplanssystemet. Även Etiopien köpte Safirer som skolflygplan. På etiopisk begäran tog Saab vid slutet av 1950-talet fram en teknisk beskrivning på en installation bestående av två 7,62 mm kulsprutor av typ Browning. Dessa kulsprutor monterades för prov in i vingarna på en 91B, och lyckade provskjutningar gjordes på ett skjutfält norr om Karlsborg. Etiopien beställde sedan två flygplan av typ 91D med kulspruteinstallation. Hur installationerna utfördes beskrivs i reservdelskatalogen.

Bild av kulspruteinstallation i reservdelskatalogen för Saab Safir. foto: Torsten Nilsson
Bild på reservdelskataloger foto: Torsten Nilsson

Saab Safir finns också i Flygvapenmuseums bilddatabas på Digitalt museum. Där finns även bilder från andra museer. En dramatisk bild i databasen visar en Saab Safir passage, under 50-årsfirande av F 6 Västgöta flygflottilj, på mycket låg höjd.

Med sju flygplan, arkivmaterial, böcker och bilder kan det konstateras att Saab Safir fått en välförtjänt plats på Flygvapenmuseum.

Text: Torsten Nilsson

Källor:

AJ. Anderssons personarkiv, Flygvapenmuseums arkivsamlingar

Saab Safir 75 år 1945 - 2020 - svenska vingar över hela världen! utgiven av Aviatic förlag 2020

Individhandlingar för flygplan SK 50 046, Flygvapenmuseums arkivsamlingar

Dokumentation om Saab Safir i Flygvapenmuseums bibliotek

Foton av Saab Safir ur Flygvapenmuseums arkiv:

Order this image

Share to