• Såkalt "sengeopplegger" fotografert i en åkerkant på Sønsterud planteskole i Åsnes, Hedmark.  Sengeoppleggeren hadde plogformete sideskjær og ellers innoverskrånende skjær som skulle sørge for at plantesengene fikk ei plan overflate.  Redskapet er bygd på ei ramme som skulle kunne monteres på Fergusontraktorenes hydrauliske løfteanordning, som var epokegjørende like etter 2. verdenskrig.  Bruken av sengeoppleggeren er forklart i nedenstående tekstsitat.  Til høyre for redskapet et gjerde mot et tilstøtende skogareal, i bakgrunnen et par sagflishauger, og lengre bak et bolighus med 1940-50-tallspreg. 

Fotografiet er fra lysbildeserien "Mekanisert planteskoledrift", som ble produsert av Landbrukets film- og billedkontor, antakelig med tanke på undervisningsbruk.  Dette er serie nummer 45 i produksjonsselskapets rekke av slike opplegg.  Tekstheftet som følger med har følgende informasjon om maskinen på dette fotografiet:

"Sengeopplegger. 
Den tidligere tidsødende og kostbare oppsnoringen av alle sengene unngås når såsengene blir trukket opp av en spesiell sengeopplegger. "
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

Såkalt "sengeopplegger" fotografert i en åkerkant på Sønsterud planteskole i Åsnes, Hedmark. Sengeoppleggeren hadde plogformete sideskjær og ellers innoverskrånende skjær som skul...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to