• Fra provisorisk klengingsanlegg for skogfrøproduksjon ved sagbruket på Østerå i Tvedestrand i Aust-Agder. Fotografiet er tatt i saghuset, der det var reist et slags stillas med en trommel som ble brukt til å skille skogfrø fra kongler. Øverst, oppunder taket, ser vi beina, armene og brystet til en mann som tømte konglesekker på et skråplan. Dette planet ledet konglene mot overenden av en skråttliggende nettingtrommel. En annen kar sto på en platting ved den høyestliggende enden av trommelen og dreide på ei sveiv som fikk den til å rotere. Lekter inni den nettingbetrukne trommelen fikk konglene til å hoppe og sprette, slik at gjenværende frø falt ut mellom de sprikende kongleskjellene og ned mot et underliggende skråplan. Ved enden av dette skråplanet, rett under mannen ved sveiva på rampa, sto det en striesekk der frøet ble samlet opp. Denne sekken ser vi bare så vidt åpningen på, nederst til høyre i bildet. Mellom trommelen og skråplanet var det oppspent en ”strievegg”, antakelig for å forebygge at det lette frøet falt ved siden av skråplanet. Under skråplanet som førte frøet mot oppsamlingssekken skimter vi noe av haugen av tomkongler som hadde vært gjennom trommelen. 

1935 var et dårlig frøår for gran, men et uvanlig godt frøår for furu på Sørlandet. Skogfunksjonærene og Skogselskapets tillitsmenn i Aust-Agder mobiliserte til sankning med den følge at det kom inn hele 514 hektoliter med furukongler. For å holde ulike provenienser fra hverandre ble konglene fra kystskogen (under 200 meter over havet) samlet i grønne sekker, mens innlandskonglene (200-400 meter over havet) kom i røde sekker og konglene fra fjellskogen i gule sekker. Ettersom klenganlegget til Mons Klingenberg Fuhr ved Grimstad gartneri, som hadde vært brukt i 1920-åra, ikke lenger var i operativ stand, ble konglene sendt til sagbruket på Østerå ved Tvedestrand, der trelasttørka ble brukt som klengrom. Prosessen gav et utbytte på 338 kilo godt furufrø, som ble kjørt gjennom frørenseverket ved Grimstad gartneri før det ble lagret hermetisk i gjenloddete blikkbokser. Dette var antakelig første og siste gang det ble produsert skogfrø ved Østerå-bruket. I 1935 ble det nemlig bygd et nytt klenganlegg ved Grimstad gartneri.
  Photo: Brøndelsbo, Haakon Hals / Anno Norsk skogmuseum

Fra provisorisk klengingsanlegg for skogfrøproduksjon ved sagbruket på Østerå i Tvedestrand i Aust-Agder. Fotografiet er tatt i saghuset, der det var reist et slags stillas med en...

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to