• Frode Murud ved Skogfrøverket på Hamar, fotografert i renseriet i andre etasje i frøverksbygningen på Martodden.  Murud står ved enden av den maskinen som ble brukt til å rense avvinget frø før det kunne tappes på kanner og legges på fryselager i påvente av salg.  Maskinen fungerte slik: : Avvinget frø tømmes i inntaksskuffen, som satt i den enden av maskinen som vi ikke kan se på dette fotografiet.  Derfra drysses frøet – stimulert av rystelser i maskinen – ned på et underliggende finmasket nett, hvor de minste ureinhetene faller ned i en metalldunk med et kvadratisk, traktformet toppstykke.  Fra det finmaskete nettet under frøbeholderen triller frø og andre gjenværende partikler ned på ei svakt skråstilt såldplate med perforerte hull.  Denne plata er utskiftbar.  Ved rensing av granfrø brukes vanligvis plater der hullene har en diameter på 3, 0 eller 3, 25 millimeter.  Maskinen får såldet til å skakes.  I tillegg til mekanikken som forårsaker skakinga er maskinen også utstyrt med to hammerledd med endehjul, som slås mot såldet, og dermed setter frøet i bevegelse.  Det faller etter hvert gjennom hullene i den nevnte stålplata, mens større og lettere partikler blir ”skummet” vekk.  På undersida sitter et mer finmasket undersåld, som bare skal slippe gjennom de minste ureinhetene.  Også her rystes frøet innover i maskinen, mot en tverrende der det ledes over i den cirka halvannen meter lange trommelen med diameter på cirka en halv meter som vi ser i forgrunnen på dette fotografiet.  Innvendig har trommelen ei overflate med tettsittende, skålformete forsenkninger, som frøet legger seg i.  Når trommelen roteres løftes det så opp, men hastigheten er såpass moderat at idet skålene i trommelveggen blir stående opp-ned, faller frøet ut og ned i ei stålrenne som går sentralt i trommelen.  Renna skråner svakt mot munningen av trommelen, og den settes i en rystebevegelse av ei lang stålfjær på undersida av trommelstativet.  På denne måten drysses ferdigrenset frø ut av maskinen og ned i et digert aluminiumskar som er plassert under enden av frørenna.  Da dette fotografiet ble tatt sto det for øvrig to slike kar klare ved enden av maskinen.  Bak Murud ser vi rekkeverket mot ei vindeltrapp som fører ned i første etasje.  Bak den beskrevne maskinen, ser vi et annet, orasjelakkert maskinkompleks, der framhamsen fra klenganlegget først ble grovsortert, deretter avvinget i en børstemaskin.  Da dette fotografiet ble tatt hadde Skogfrøverket sluttet å bruke børsteavvingeren, fordi den viste seg å gi mekaniske skader på noe av frøet.  I stedet ble frøet våtavvinget i tromler (betongblandere) i et tilstøtende rom.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Frode Murud ved Skogfrøverket på Hamar, fotografert i renseriet i andre etasje i frøverksbygningen på Martodden. Murud står ved enden av den maskinen som ble brukt til å rense avv...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to