Vaierpram av jern, reist på høykant ved Glomma fellesfløtingsforenings bryggeanlegg på Furuholmen i Varteig i Østfold. Dette var vedlikeholdsarbeid. Prammen ble trukket opp ved h...
Vaierpram av jern, reist på høykant ved Glomma fellesfløtingsforenings bryggeanlegg på Furuholmen i Varteig i Østfold. Dette var vedlikeholdsarbeid. Prammen ble trukket opp ved hjelp av en traktor med firehjulsdrift, og jekket opp slik at den ble stående på høykant. Det siste skal det ha vært Arnt Svartedal d. y. som fant på. I denne stillingen ble prammen først sandblåst, deretter malt. Dette fotografiet ble tatt mens malingsarbeidet pågikk. Vi ser undersida av farkosten, to malere og tre bukker med en gangbane, antakelig oppsatt slik at malerne skulle nå helt opp. Til høyre for prammen ser vi ei brakke i bordkledd bindingsverk med pulttak, og med underliggende flytelegemer av tomme jernfat. Bak den igjen lå båten Pål, en varpebåt som var ombygd med tanke på transport av mannskaper til og fra lensene. Mens prammen, brakka og båten ligger på rekke i strandsonen, skimter vi høyere oppe i bakken formannsboligen ved anlegget. Den pramtypen som er hovedmotiv på dette fotografiet ble, som betegnelsen «vaierpram» indikerer, brukt til å transportere bind til tømmermoser. Prammene var så robuste og stødige at de også ble brukt til transport av tunge objekter som det ikke var så enkelt å få lastet på eller losset fra de andre båttypene fløterne disponerte.
Subject Vaierpram av jern, reist på høykant ved Glomma fellesfløtingsforenings bryggeanlegg på Furuholmen i Varteig i Østfold. Dette var vedlikeholdsarbeid. Prammen ble trukket opp ved hjelp av en traktor med firehjulsdrift, og jekket opp slik at den ble stående på høykant. Det siste skal det ha vært Arnt Svartedal d. y. som fant på. I denne stillingen ble prammen først sandblåst, deretter malt. Dette fotografiet ble tatt mens malingsarbeidet pågikk. Vi ser undersida av farkosten, to malere og tre bukker med en gangbane, antakelig oppsatt slik at malerne skulle nå helt opp. Til høyre for prammen ser vi ei brakke i bordkledd bindingsverk med pulttak, og med underliggende flytelegemer av tomme jernfat. Bak den igjen lå båten Pål, en varpebåt som var ombygd med tanke på transport av mannskaper til og fra lensene. Mens prammen, brakka og båten ligger på rekke i strandsonen, skimter vi høyere oppe i bakken formannsboligen ved anlegget. Den pramtypen som er hovedmotiv på dette fotografiet ble, som betegnelsen «vaierpram» indikerer, brukt til å transportere bind til tømmermoser. Prammene var så robuste og stødige at de også ble brukt til transport av tunge objekter som det ikke var så enkelt å få lastet på eller losset fra de andre båttypene fløterne disponerte.
Da fløtinga i Glomma ble avviklet i 1985 ble det ordnet slik at fellesfløtingsforeningens arkivsaker ble overlatt til Riksarkivet, som valgte å fortsette å oppbevare dem i det eksisterende arkivrommet ved Fellesfløtingsforeningens kontor på Fetsund. Amanuensis Øivind Vestheim fra Norsk Skogbruksmuseum veiledet lokale prosjektansatte, som startet ordning av materialet. Den daglige forvaltningen av arkivene er seinere overtatt av medarbeidere fra museet som ble etablert på Fetsund lenser i 1990. Fotosamlinga fra Glomma fellesfløtingsforening ble overført til daværende Norsk Skogbruksmuseum i Elverum. Materialet består av 72 album. Motivene er fra hele Glommavassdraget, samt fra ymse ekskursjonsreiser fløtingsfunksjonærene deltok i langs andre vassdrag. Museumsfotograf OT Ljøstad har reprodusert de fleste av opptakene i dette materialet og skrevet negativnummere i albumene han har utført repro fra. Det finnes også originalnegativer til en del av motivene. Disse skal være merket og ordnet i mapper etter at de kom til museet.
2 comments
Knut Øyvin Skaar, September 26, 2024
Jeg tror fotograf Johs. Johannesen må være feil siden har går bort 1954. Det gjelder også bilde 03349weYJYtN som skal være tatt 1958.
Eller så er år for fotografering feil.
Knut Øyvin Skaar, September 26, 2024
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».