Snøen måkes fra taket på Skogbrukets hus i St. Olavs gate i Elverum. Vi skimter tre karer med snøskuffer på taket, hvor det lå et tjukt og antakelig tungt snølag på det forholdsvi...
I mars 2015 mottok Norsk Skogmuseum følgende tilbakemelding fra Ivar E. Stav knyttet til den motivbeskrivelsen dette fotografiet da hadde på nettstedet «DigitaltMuseum»:
«Bilen ti...
I mars 2015 mottok Norsk Skogmuseum følgende tilbakemelding fra Ivar E. Stav knyttet til den motivbeskrivelsen dette fotografiet da hadde på nettstedet «DigitaltMuseum»:
«Bilen til venstre er en Ford Sephyr Six årsmodell 1951-56.»
Den 28. mars 1952 kunne avisa Østlendingen melde dette:
«Reisingen av Skogbrukets Hus i Elverum kommer på 1 180 000 kroner.
Byggearbeidet går bra – ca. 2/3 gjort unna
Årsmøte i Skogbrukets Hus A/L, Elverum, ble holdt på Hotel Central i går under ledelse av formannen, Thor Smitt-Amundsen. Årsmelding ble referert og godkjent. Utgiftene til nå beløper seg til ca. 600 000 kroner, hvorav kr. 451 849,47 er innbetalt i andelskapital. Styret har i året bestått av Thor Smitt-Amundsen, formann, Arne Toft og Otto Ødegård. Som byggekomité har fungert styret, utvidet med Asbjørn Løken og Anders Findsen.
I årsmeldingen heter det videre at utgravingen av tomten ble satt i gang i begynnelsen av april 1951. Byggmester Martin M. Bakkens anbud på oppføringen av bygget på 650 000 kroner ble godtatt. Øvrige arbeider med bygget er satt bort til forskjellige firmaer i Elverum. Etter en oversikt oppsatt i desember 1951 skulle de samlede byggeomkostninger, inklusive tomt og grunnarbeider, beløpe seg til 1 180 000 kroner, mens det i kalkulasjoner foretatt i 1949 var regnet med 900 000 kroner. Stigningen på 280 000 kroner skyldes først og fremst den almindelige stigning i byggeprisene, men kommer for en del av forskjellige innredningsarbeider, arbeid med fortau, gårdsplass o. lign.
Byggearbeidet har gått meget tilfredsstillende, delvis på grunn av den milde vinteren og en har håp om at bygget kan bli ferdig før den tid som er fastsatt i kontrakten, 1. desember. Under årsmøtet var Bakken tilstede og ga en redegjørelse for arbeidet. Hvor mye av arbeidet som er ferdig er vanskelig å angi i tall, men han antydet at ca. 2/3 av arbeidet er gjort.
Etter loddtrekning sto Arne Toft for tur til å tre ut av styret. Han ble gjenvalt. Det samme ble varamennene Asbjørn Løken, Eilert Nyberget og Finn Krog. Som formann ble gjenvalt Tor Smitt-Amundsen og som nestformann Otto Ødegård. Leif Andersen ble gjenvalt som revisor.»
Den 11. april 1953 meldte Hamar Stiftstidende:
«Skogbrukets Hus i Elverum får skolefløyen ferdig 1. mai
Skogbrukets Hus i Elverum har holdt årsmøte ledet av formannen Thor Smitt-Amundsen. Det ble opplyst at skolefløyen ved Skogbrukets Hus vil bli ferdig omkring 1. mai i år. Ellers ble en del interne saker behandlet.
Årsberetning og regnskap ble enstemmig godkjent. Hele styret ble enstemmig gjenvalgt og består av Thor Smitt-Amundsen, formann, med styremedlemmer Otto Ødegård og Arne Toft. Varamenn til styret: Asbjørn Løken, Eilert Nyberget og Finn Krog. Revisor: banksjef Leif Andersen.»
Snøen måkes fra taket på Skogbrukets hus i St. Olavs gate i Elverum. Vi skimter tre karer med snøskuffer på taket, hvor det lå et tjukt og antakelig tungt snølag på det forholdsvis slake saltaket. Snøen kastes ned på fortauet, som var midlertidig sperret for fotgjengere ved hjelp av en stige. Dette, og moderat biltrafikk, var antakelig årsaken til at ei kvinne med spark ved høyre bildekant holder seg i vegbanen. Skogbrukets hus var en solid treetasjes bygning med forretninger i lokalene i første etasje mot St. Olavs gate (bokhandel, fotoforretning og serveringsstedet «Melkebaren») og med kontorer og leiligheter i etasjene over. Skogetatene for Elverum kommune og Hedmark fylke var blant dem som hadde kontorer i bygningen. Bilen ved venstre bildekant er en Ford Sephyr Six. Årsmodellene fra perioden 1951-1956 hadde slik front.
Det var daværene Elverum-ordfører Otto Ødegård som tok initiativet til å få bygd et «Skogbrukets hus» i Elverum, blant annet for å kunne samle den kommunale og den fylkeskommunale skogadministrasjonen under ett tak. I 1949 ble det oppnevnt en komité som skulle arbeide med saken. Komiteen tok kontakt med arkitekt Otto L. Scheen i Oslo, som tegnet et forretnings- og kontorbygning i funkisstil. Bygginga av huset ble organisert gjennom et aksjeselskap, der Elverum kommune bidro med 100 000 kroner. Det lokale entreprenørselskapet Martin M. Bakken fikk byggeoppdraget. Bygningen sto ferdig i 1953 og kostet om lag 700 000 kroner. Ferdigstillelsen skjedde altså det samme året som den store, nasjonale skogutstillingen ble arrangert i Elverum.
Dette fotografiet er tatt av Kjell Søgård, som i fra midten av 1950-åra til han tidlig i 1970-åra ble alvorlig sjuk og døde, var fotograf med avisa Østlendingen som hovedoppdragsgiver. Søgård leverte også film og bilder til Norsk Skogbruksmuseum. Han gjorde blant annet opptakene til kulturhistoriske dokumentasjonsfilmer om eikebarkfletting (1965), grindalsfluefiske (1966), hankekjøring av tømmer (1967) og tømmerfløting i Arendalsvassdraget (1970). Søgård leverte dessuten stillfotografier til museets utstillinger og publikasjoner. Hans personlige interesser var sammenfallende med museets tematikk. Alt fra ungdomsåra var Kjell Søgård en ivrig jeger, og som voksen jaktet han elg, rein, rådyr, småvilt og fugl. I 1987 overlot enka Jenny Søgård og dattera Vera Søgård Bryn negativarkivet etter Kjell Søgård til Norsk Skogbruksmuseum (som fra 2003 har vært drevet under navnet Norsk Skogmuseum). Materialet ble forsvarlig arkivert i museets magasin, men det var i mange år lite brukt. I samband med forberedelsene til den nye basisutstillingen om jakt, ferskvannsfiske og sanking («Tråkk i mangfoldig natur», 3. byggetrinn) ble Søgård-samlinga gjennomgått, og man fant mange motiver som ble brukt i utstillingen. Vi oppdaget også en god del andre kulturhistorisk interessante motiver, som ble skannet og registrert i museets elektroniske fotodatabase. Det vil imidlertid ta lang tid før hele Søgård-samlinga er å finne i denne databasen (BB 2014).
1 comment
Ivar E. Stav, March 21, 2015
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».