Vikingskipet «Viking» før overfarten til Amerika (Chicago) i 1893. Magnus Andersens gokstadskipsreplika. Målet hans var Den Columbianske verdensutstilling der for å vise at det var...

2 comments

 • Årstall 1920-1930 er nok feil. Flagget er ikke rent og inneholder unionsmerket. Bildet er heller ikke fra Paddekummen.

 • Vikingskipet lå ved Dampskipsbrygga i Fredrikstad 10. april 1893. Følgende kan siteres fra Fredriksstad Tilskuer dagen etter :

  Fredriksstad, 11. April

  "Viking" ankom da igaar henved 2tiden, et Par Timer senere end fastsat, modtaget af en jublende Mængde, der allerede i et Par Timer havde bølget frem og tilbage i Gaderne og nu havde besat hver Plads langs Elvens Bredder. Noget forbløffet blev vistnok Publikum, da der fra Vikingeskibet hørtes Smeld og saaes Røgskyer fra høist moderne Messingkanoner, og det syntes da at have været rimeligere at Færden var gaaet op Østerelven forbi Fæstningen, som vilde besvaret denne noget umotiverede Salut – men godt tog Drageskibet sig ud, da det med sine Flag og Standere langsomt gled opover Elven og hilset ble det med vældige Hurrasalver af de Tusinder som fra Elvens Bredder bød det velkomment.
  Tiden ble godt benyttet, en ustandselig Strøm af Besøgende var til den sene Aften paaferde og mange vare de varme Ønsker som ble udtalt for den kjække Besætning om en lykkelig Reise.
  Til bestemt Tid imorges Kl. 5 stevnede "Viking" atter afsted for først at hilse på vor ærverdige Gjenbo over Fjorden og videre at fortsætte langs Kysten.

  * * *

  Allerede et Par Timer efter "Vikings" Ankomst hang der i Fotograf Sandels Udstillingsskab et Par meget vellykkede Fotografier af det smukke Drageskib ved Dampskibsbryggen."

  Det ser ut som en del av publikum var ombord på skipet, og det er en masse mennesker på brygga, som ønsket å komme ombord – sikkert mot betaling.

  Jeg vil gjette på at dette fotoet ble tatt av fotograf Sandel, som er nevnt i artikkelen.

  Skipet ble værende i USA og står i dag i en hall et sted utenfor Chicago. Denne er åpen for publikum, men det er neppe noen stor attraksjon. Kanskje det beste ville ha vært å få skipet tilbake til Norge, da det jo er en interessant historie rundt dette.
  Se ellers: http://www.vikingship.us/bps_documentary.htm

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to