På bilden ses besättningen på 6-S29 IAN, som i juni 1930 vid seglingar utanför Göteborg erövrade Guldpokalen, fr v t h ses Axel Karlander, Arvid Schulz (rorsman), Henry Lindström o...

2 comments

  • Henry Lindströms son; Morgan Lindström (1928-?) var en framstående seglare. 1953 hade den nya 5,5 m klassen slagit igenom och var även OS-båt 1952 (tillsammans med 6:an) Morgan deltog på Rivieran och tog storslam med fadern Henry och sin yngre bror som gastar. För första gången togs Coupe de France av en svensk. Pokalen var då funnits c.a. 50 år! Vidare den enorma Coppa Rylard, som en annan nästan lika förbisedd rorsman hade tagit något år tidigare för första gången: Hjalmar Frisell. Fler stora pokaler togs av fam. Lindström bl.a. Coppa d´Ahrenberg. Morgans prestation skall sättas i det förhållande att han var med om en bilolycka dagen före och var så båslagen att sittbrunnen fick madrasseras med segel och att ett öga var igenplåstrat. Fransmännen erbjöd sig att flytta första seglingen. Lindströms vägrade, däremot seglade man på en begränsningsflagga (förmodligen enögdheten) och utgick frivilligt, men vann sedan de flesta av de återstående seglingarna. Jag minns inte båtens namn så här i flykten men var ritad av Arvid Laurin för sergeant Morgan Lindström. 1953 var överhuvudtaget ett framgångsår för Claes Turitz(1928-2005 ) vann Guldpokalen i Norge och upprepade segern 1954 i Marstrand. Claes var son till H.G. Turitz (1883-1957) som var ägare till Ian 1930 då vidstående bilds besättning tog Guldpokalen på Långedrag mot 7 nationer efter en veckas kamp.
    1953 var inte slut med detta för Bengt Sjösten (1925-2005) tog Coronation Cup i 5,5 meters klassen i de svårseglade vattnen kring Isle of Wight.

  • Tack för din kommentar.

Select the images you want to order

Share to