• Smalt, langt og forholdsvis spinkelt økseblad. Høyden fra midtpartiet på den konvekse eggen til slagflata på øksenakken er om lag 25 centimeter. Egglinja er 4,5 centimeter lang og nakkedelen måler 5,3 X 3,9 centimeter. «Kjakene» som omgir «øyet» (skafthullet) har fliker i begge retninger som antakelig skulle stabilisere skjeftinga. Den ene sida av bladet det stemplet «ROBESORPY SHEFFIELD». Dette er altså ei engelskprodusert øks. Hvilke bruk produsenten kan ha tiltenkt øksa vet vi ikke, men det later til at dette eksemplaret har vært utsatt for påkjenninger øksa ikke har tålt. Det er flere sprekker i godset i området omkring øyet. Nakkepartiet derimod, virker solid.

Denne øksa er innkommet fra Trysil, der det er nærliggende å anta at redskapet kan være brukt i forbindelse med «øying» og kjøring av tømmer. Øyinga innebar at det ble hogd hull i endene på tømmerstokkene, slik at stokkene kunne kjedes sammen med sikte på transport («hankekjøring»). Før tømmersaksene kom på markedet brukte tømmerkjørerne slike økser når de skulle løfte eller vri på stokkene i forbindelse med på- eller avlessing. De slo det smale øksebladet godt inn i endeflata på stokkene og vred eller løftet med skaftet som handtak. I kaldt vintervær kunne denne bruken påføre tømmeret sprekkskader som innebar avkorting når stokkene kom til sagbrukene. 

Denne gjenstanden har vært elektrolysebehandlet med sikte på fjerne rust etter at de kom til museet. I etterkant av denne prosessen er den innsatt med en voks som skulle forebygge videre korrisjonsskader.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to