• Bunnen består av fem bord. Siden 22 staver, to går opp som ører med hull i. Langt nede hul i en av disse stavene. Trespuns i den. Vassbolla blei brukt å ha vatn i for at elevane kunne få drikka i frikvarteret. Det var kran i botnen slik at dei kunne tappa ut når dei skulle ha drikkevatn. Bruka til oml. 1925.
Et annet område som ble vist stor oppmerksomhet, var drikkevann til skolene. Som regel stod det ei bøtte uten lokk med ei ause til å drikke av. Folk skjønte at dette kunne spre smitte. I 1920-årene diskuterte skolestyrene og helsemyndighetene hvordan dette kunne bli bedre. Det fantes på den tid nesten ingen skoler på landsbygdene med innlagt vann, så alt drikkevann måtte fraktes fra brønn eller bekk. På Melhusmonen i Sør-Audnedal bodde Peder Klungeland. Han var bødtker av yrke, et gammelt og viktig yrke omkring hundreårsskiftet. En flink bødter var en respektert mann. Han utviklet en vanndunk med lokk og kran. Denne tok 15 liter vann og var laget av einer. Lokket var festet med en solid hengelås, og det kunne velges mellom messingkran eller trekran. Prisen var kr 8,- pr stk, alt inkludert. En må gå ut fra at de første kdunkene ble solgt til skoler i Sør-Audnedal. Eldre folk husker dunkene i bruk i 1920-årene.
    Photo: Lindesnes Bygdemuseum

Vassbøtte

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to