• Sommeren 1975 ble det funnet en liten lekeball av skinn under de arkeologiske utgravingene på tomten der Trondheim folkebibliotek ligger i dag. Bygrunnen har bevart mye tre og lær fra middelalderen, og lekeballen vitner om de unike bevaringsforholdene for dette materialet. Ballen kan ut fra funnomstendighetene dateres til slutten av 1200-tallet, og er en av mange gjenstander som forteller oss at lek også i middelalderen var en viktig del av menneskets liv og hverdag. Hvilken lek ballen ble brukt i forteller arkeologien oss ikke noe om. Men fra historien vet vi at både slagball og kasteball var kjent i middelalderen og ble utøvet av både "drenge og menn, fornemme og ringe."

Reproduksjonen av lekeballen er, som originalen, fremstilt av kuskinn og fylt med rester av skinn og lær. Den er sammensatt av gfem deler med små dekorative remser mellom de enkelte stykkene. Diameteren på ballen er mellom 5 og 6 cm."

Beskrivelse hentet fra en stensil fra Universitetet i Trondheim, Vitenskapsmuseet, Fakultet for arkeologi og kulturhistorie 1995.
    Photo: Fotballmuseet

Ball

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to