• Fire treskrin i ulike størrelser som inenholder lodd. 

a) skrin i tre med lokk festet med metallhengsler. Skrinet lukkes ved hjelp av to flate metallkroker på underdelen av skriner som hektes innpå to korte metallstifter på skrinets lokk. Mellom disse er det festet et lite metallskilt med navn på produsenten. Oppå lokket er det limt på papirstrimler med apotekets navn. Skrinet inneholder tolv lodd fra 5 hekto og ned til 1 gram. På innsiden av lokket er det beskyttelsespapir i toppen av lokket i noen av hullene der loddene skal passe inn.

b) lite flatt treskrin. Bunn og lokk er festet med metallhengsler. Lukkemekanismen er den samme som a), men kun med en metallkrok som hektes innpå en skrue på lokket. Skrinet har ingen stempel/merker eller annet. Det har vært festet en slags etikett å undersiden av skrinet, men den er borte. Inni har skrinet tolv mer eller mindre kvadratiske rom i to rader. I noen av disse rommene ligger det svært små lodd, fire 500mg, fem 200mg, ett lodd på 100mg, ett på 50mg, ett på 20mg og ett lodd på 10mg. Foran disse to radene med små rom er det ett smalt rektangulær rom som inneholder en pinsett. Settet er altså mest sannsynlig ikke komplett da det finnes flere lodd av samme måleverdi, mens andre måleverdier ser ut til å mangle (siden det er tolv rom i skrinet). 

c) lite rektangulært treskrin, bunn og lokk holdes sammen av metallhengsler og skrinet lukkes på samme måte som b). Inne i skrinet er det åtte lodd fra 50 gram til 1 gram. Settet ser komplett ut. Skrinet har ikke noe stempel eller merker. De små hulrommene på innsiden av lokket, der loddene skal passe inn, er belagt med tekstil.

d) lite rektangulært treskrin, bunn og lokk holdes sammen av metallhengsler og skrinet lukkes på samme måte som b). Oppe på skrinets lokk er det festet et lite metallskilt med produsentens navn. Inne i skrinet er det åtte lodd fra 5 gram til 1 gram. 10-grams loddet mangler, i stedet er det et 5-grams lodd der. De små hulrommene på innsiden av lokket, der loddene skal passe inn, er belagt med tekstil.
    Photo: Vest-Agder-museet

Vektlodd

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to