Grimsrød gård, Jeløya, Moss [landskap]

1 comment

• Motivet er ikke Ljan hovedgård, men Grimsrød på Jeløya ved Moss. Bildet bør dateres til tidlig 1800-tall, ikke til 1768. Landskapet er helt annerledes enn ved Ljan og Oslofjorden, men svarer til Jeløya og Værlebukta. Holmen utenfor er Store Revlingen. Bildet inngår i en serie på tre, alle med motiv fra gårder på Jeløya som tidlig på 1800-tallet tilhørte kjøpmann David Chrystie i Moss - Grimsrød, Refsnes og Torderød. Alle hovedbygninger eksisterer fremdeles, men den på Grimsrød er seners sterkt ombygget. Bare dette maleriet ble gitt som gave til Oslo Bymuseum, antagelig fordi direktør Finne-Grønn feilaktig identifiserte motivet som Ljan, og dermed fikk giveren til å mene at det burde tilhøre Bymuseet.