Construction Tre, lafteverk, tømmer eller planker\n- Grunnmur: tørrmur
- Vegger: (langveggstokkene og åsene som har en lengde på 15m, er uten skjøt. Tømmeret har sin naturlige runding og viser stor forskjell fra rot til topp. Gjennomsnittstykkelsen er ca.35cm. Laftehodene som smalner av utad har oval formede sider og baser. Det er syv omfar. Det nederste var borte ved flytting, bare et laftehode og 2/3 stokklengde var igjen. I det andre omfaret var en stokk borte. Gavlstokken var blitt kuttet av ved beitskiene og skjøtt ved vegg B. Ssjøtene mot vegg D er de nye. Noen stokker, som manglet ved nedriving, ble fornyet.*)
- Dører: (Det er en labankdør på hver gavlvegg. Disse ble fornyet ved oppsett på museet. Den i fremmregavlveg ble gjort noe mindre og veggene ble derfor skjøtt på. Døren i vegg C var gjenkubbet og den andre var blitt utvidet*)
- Lysåpninger: (I gavlrøstene satte en inn vinduer hvor det muligens før var glugger.*)
- Gulv: (Gulvet består av halvkløvinger lagt i to lengder. Disse ble avkuttet da man la inn peisen. Båsene hadde bare jordgulv. *)
- Himling:
- Trapp:
- Innredning: (Båsinnredningen var fra en nyere tid. Spor etterinnfellinger for slinder viser at disse ikke har gått parallelt med langveggen, men var lagt slik at mellomrommet mellom dem smalnet innover i fjøset. Dette hadde sammenheng med den eldre båsanordningen som det ble funnet rester av ved nedriving, bl.a. en ca. halvmeter lang nagle drevet gjennom flostokken og som tjente til å feste båsbolken til denne. I langveggene var det med visse mellomrom utboret parvis sammenstilte hul og i disse satt det igjen spiler eller stenger som hadde tjent til å holde bordene eller fjølene som var innsatt mellom den helt slik som en ser det i de eldste fjøsene i Setesdal. Hullene viser at båsene ble trangere og trangere jo lenger inn i fjøset en kom, helt i samsvar med slindene som gjorde dem kortere. Dette henger sammen med rangeringen av dyrene.*)
- Ildsted: (Peisen var av nyere dato.*)
- Tak: (Taket er konstruert som rent åstak. Midt på fjøset går en stokk fra veggband til veggband og på denne stokken står stolper og støtter åsene. Taktroen består av kolber som er flathugde på oversiden, og er tekket med never og torv. På gavlendene ligger "vindhuvarer2, solide stokker som er tilhugget for å holde fast torven. Torvvolene holdes av rafter med naturvokste kroker. All taktro, samt rafter torvoller er nye *) (Hele taket ble fornyet med sementasbestplater, Drageren i midten hadde seget og ble trukket opp igjen, det ble satt merke så man skulle kunne følge med på senere sig. 1970**)
- Taktekke:
*Tekst i arkivet, Per Gjerder. 1944
**Samme tekst med påføringer, Arne Berg, 1970
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».