En gammel kunst holdes i hevd: Gomme til jul

For Ann -Britt er gommekoking forbundet med barndom. – Mamma pleide å koke gomme i en liten panne når vi hadde melk som ikke smakte godt lenger. I min barndom var det ikke kjøleskap, slik at melka stod i ventilskapet på kjøkkenet. Der kunne den bli dårlig på smak, og da ble den til gomme. Ann- Britt flyttet tilbake til Stokmarknes i 1993. Med seg hadde hun datteren Ane på 2 år. – Vi hadde behov for å lage oss egne tradisjoner, og jeg ønsket å gjøre noe hyggelig for slekten. Da kom jeg på mammas gomme.

Første året

Det har ikke vært like enkelt å få til gommekokingen. – Moren min døde i 1990, så jeg hadde ingen å spørre til råds. Jeg måtte bare prøve meg frem. Jeg husker at mamma pleide å legge ti øres mynter mellom platen og kasserollen. Det gjør at gommen ikke brenner fast i bunnen av kasserollen. Den første gangen var det ikke helt enkelt. Ann-Britt hadde kokt melken i timevis uten at den ble tykk. – Da ringte jeg til Fjernsynskjøkkenets Ingrid Espelid Hovig og spurte om råd. Mens jeg fortalte at gryta hadde stått med lokket på hele tiden, skjønte jeg at det måtte være feil. Ingrid bekreftet at lokket måtte være av slik at melken koker inn, forteller Ann-Britt og ler. Hun fortsatte å koke inn melken, og det ble gomme til slutt, om enn sent på kvelden. Ann-Britt hadde ordnet med glass til gommen. Etter at den var pakket i kurven, satte hun Ane på sparken på et sauskinn og med en saubjelle i hånden. – Lillejulaften sparket vi til familie og avleverte gommeglassene og ønsket god jul. Dette ble satt pris på og har blitt en tradisjon.

Kjøkkenkos

Det går med en hel lørdag når Ann-Britt ordner seg til for å koke gomme. – Jeg står på kjøkkenet hele dagen og rører i gryten og passer på, men da blir også resultatet bra! Hos Ann-Britts familie blir gomme brukt både som pålegg og til lefser. I god tid før jul drar Ann-Britt rundt og samler inn juleglassene til gommen. – Da pleier jeg få høre at familien setter pris på, og regner med at det skal bli gomme til første juledagsfrokosten i år også. En av tantene mine ber meg alltid om å ha ekstra godt med rosiner i gommen. Ann-Britt koser seg med sin lille tradisjon. Når gommen er kokt blir den satt til kjøling over natten. Så kan den auses over på glassene. – Jeg pleier å ha den i fryseboksen frem til jeg leverer glassene fra meg. Det tåler gommen godt. For Ann-Britt betyr det å bidra med gomme til jul mye. – Det var alltid tette bånd i mammas familie, og denne tradisjonen har blitt mitt bidrag til å styrke dem. Mors søsken pleide gå sammen på kirkegården for å besøke foreldrenes grav julaften. Vi går fremdeles på kirkegården julaften, men ikke samlet som før.

Det blir 15-16 gavemilde glass gomme av Ann- Britts oppskrift.

ANN BRITTS NYDELIGE JULEGOMME

9 liter helmelk
½ kg fløtemysost
8 dl sukker
2 liter kefirmelk
6 egg
1 kg rosin
15 store ss hvetemel
Sukkerkulør

Slik gjør du for å lykkes:

Kok opp melken og tilsett brunosten. La koke uten lokk i ca 2 timer.
Brun sukret i stekpannen på sterk varme. Piske sammen egg og kefir og rør dette i.
Kok videre i 1 time. Tilsett rosin. Ta ut litt av væsken( mysen) og avkjøl denne. Rør væske og hvetemel til en meljevning. Kok i 15 minutter. Om du ønsker mørkere gomme, tilsettes sukkerkulør.

3 comments

  • Mmm - ja jeg husker. Det var veldig godt med gomme. Min bestemor kokte ofte, og da fikk jeg smake.
  • min mor kokte gome til jul......denn var litt lysere ....har desverre ikke kunne finne oppskrifta på denn........tror ho tilsatte litt eddik ? kan noen hjelpe meg med å finne oppskrifta ?
  • Beste gommen jeg har smakt. Skal lage masse til jul og levere til min familie og venner. Tusen takk for oppskriften. Kokte den av 3 liter melk.

Share to