• Photo: Oslo byarkiv (Opphavsrett)
  • Photo: Oslo byarkiv (Opphavsrett)
  • Photo: Oslo byarkiv (Opphavsrett)
  • Photo: Oslo byarkiv (Opphavsrett)

Øst var øst, og vest var vest…

Statistikk som verktøy
Kartplansjene framstiller statistiske opplysninger om Kristiania i perioden 1901 - 1910. Plansjene er signert J. Johnsen og Hjalmar (Hj.) Berner, sistnevnte var sekretær for Sunnhetskommisjonen og en periode konstituert stadsfysikus. Statistikk var et viktig verktøy for byen som vokste eksplosivt. Dårlige boforhold og smittsomme sykdommer ga store utfordringer. De sirlig tegnede kartplansjene for perioden 1901 - 1910 viser kirkesognenes inntektsforskjeller, trangboddhet, dødelighet, levendefødte (antall fødsler) og døde av forskjellige sykdommer. Mønsteret er så å si utelukkende et øst-vest-skille. Dødeligheten var større på østkanten enn på vestkanten i alle aldre og for begge kjønn.

Den store konsentrasjonen av mennesker på liten plass, mangel på rent vann og hygieniske avtreder, dårlig hygiene og forurensing utgjorde en alvorlig trussel mot helsa. Statistikk fra England, som Sunnhetskommisjonen så hen til, viste at sjansen for å bli syk og dø var to-tre ganger større i byenes gamle tettbygde strøk enn i nye åpne boligområder i utkanten. Sunnhetskommisjonen var en viktig pådriver for å bedre helsa i byen, særlig når det gjaldt boligforhold, vann og kloakk, avfallshåndtering og næringsmiddelkontroll.

Kartplansjenes tale
Inntekten pr. innbygger var over seks ganger høyere i rikeste sogn Vor Frelser som i fattigste sogn Petrus (nå: Sofienberg) og den var over tre ganger høyere i nest rikeste sogn Frogner som i Petrus. Det bodde to og en halv ganger så mange pr. rom i det tettest befolkede sogn Kampen som i det tynnest befolkede sognet Frogner. De østre sogn Sagene, Petrus, Kampen og Vålerenga hadde 263 til 279 beboere pr. 100 værelser, mens Frogner og Uranienborg hadde hhv. 111 og 116 beboere pr. 100 værelser.

Flest mennesker døde av tæring og andre former for tuberkulose. Tæring drepte tre og en halv ganger så mange i det hardest angrepne sognet Grønland som i det mildest angrepne sognet Frogner. Diaré fulgte deretter og tok livet av nesten 5 ganger så mange på Vålerenga som på Frogner. Bronkitt drepte 14,6 av 10 000 levende på Kampen, mens sykdommen tok livet av 3,5 av 10 000 levende på Frogner.

Smittsomme sykdommer som tyfus, tyfoidfeber meningitt, poliomyelitt, barnekopper, meslinger, skarlagensfeber, kikhoste, difteri, influensa, dysenteri, rosen, septikemi (blodforgiftning), pemfigus (blemmer) hos nyfødte, tetanus og miltbrann tok også flest liv i øst; 2,7 ganger så mange på Sagene som på Frogner.

Antall døde pr. 1000 levende i sognene var litt over det dobbelte i Petrus (16,92) som på Frogner (8,10). Spedbarnsdødeligheten var over dobbelt så høy i Vor Frelser, Grønland, Jakob og Kampen som på Frogner. Døde i første leveår av 100 levendefødte lå over 12 der og på 5,51 på Frogner. Kreft var den eneste sykdommen som i perioden 1901 - 1910 ikke slo klassemessig ut.

Den sosiale og økonomiske delingen av Oslo i øst- og vestkant har holdt seg helt til vår tid på tross av byutvidelsen i 1948. Det er fortsatt store forskjeller mellom øst og vest, men de største gruppene med dårlige levekår finner man i dagens Oslo i drabantbyene. Østkanten er flyttet mer mot nord og sør.
 

1 comment

  • Ungdomsaksjonen "Et sted å være" i 1969 - førti år siden i år - ble dannet av en flokk som søkte kommunen om å få låne Vaterland skole en periode før den ble revet. De fikk til og med et tilskudd på 20 000 kroner, som Brynjulv Bull forsvarte og Albert Nordengen skar tenner over. Hensikten var å lage en utstilling som viste hva ungdom var opptatt av - som et motsvar til en planlagt kommersiell "Teenage Fair". Her utviklet det seg et miljø som byen til da ikke hadde sett maken til. Stor bestyrtelse i de penere kretser. Utstilling om prevensjon, musikk, teater, masse slags verksteder, "Aksjon Inneligger" som satte nytt kritisk lys på sosialpolitikken, motstand mot Vietnamkrigen, byplanlegging, bred politisk radikalisering som siden er blitt glemt fordi alle tror radikaliseringa bare var knyttet til SUF.

    Og i kjelleren lå det altså gjenglemt "skrot" som denne gullkantede folianten etter Helserådet som hadde flyttet ut.

Share to