En favoritt fylte år. Twistposen har gledet i femti år

Alle har et forhold til produktet Twist. Det har stått på bordet og gledet store og små siden 1958.
– Det var et flyselskap, Etiopian Air, som etterspurte et konfekttilbud som var singelpakket og hadde høy kvalitet. De skulle bruke det på sine flygninger. Det var enda sukkervareavgift på sukker i Norge, og all konfekt var dyre produkter. Vi hadde tilfeldigvis en tvistemaskin fra 20 årene stående, en maskin som kunne vri endene på papiret slik at konfektbiten var forseglet inni papiret. Det gjorde at vi prøvde å møte etterspørselen. Vi hadde ikke drømt om at det skulle bli et så populært produkt, forteller Berit Bergan som har sitt kontor på Rodeløkka i Oslo. Til å begynne med var det både konfektbiter og drops i Twistpakningen.
– De første posene veide 160 gram og kostet 7 kroner. Nå finnes Twistposene i 4 ulike størrelser; 160 gram, 340 gram, 450 gram og 500 gram. 
– Det er 340 grams posene som er bestselgerne, mens 500 grams posene går som kampanjetilbud.

 Alle har sin favoritt

Vi som er oppvokst med Twist til høytid og fest, vet at det er viktig å få lov til å spise sin favorittbit. Nesten alle vet hvilken bit de leter etter først i en skål med Twist.
– Den eneste biten som produseres i Norge, er Lakris. Den har forresten vært med helt fra starten av, forteller Line Aarnes som er produktsjef for Twist. Hele pralinproduksjon er samlet i Sverige, og produseres av datterselskapet Marabou.
– Vi skifter ut enkelte biter annethvert år, og det går aldri upåaktet hen, ler hun. Folk flest har et nært forhold til innholdet i Twistposen.
– Kokusbiten har vært med fra begynnelsen av. Vi prøvde å fjerne Bananbiten, men da ble det en storm av protester og biten kom tilbake i posen igjen.
– Nå som vi har Internett, og Facebook, finnes det interessegrupper for å verne om sine favorittbiter.
– Siden Twist er en nordisk pose, er innholdet et kompromiss mellom de ulike interessene i de nordiske landene. Produksjonen av Twist er helautomatissert.
– Vi produserer poser med bare en av favorittbitene, så som Dajm eller Lakris, og da i en begrenset periode og et begrenset opplag.
Det må legges til at de som har en sær favorittbit, kan besøke Freiabutikken på Karl Johan i Oslo. Der kan en kjøpe de bitene med Twist en ønsker seg, lage sin egen blanding med egne favoritter.
– Nøtti er en av bitene som har en spesiell historie. I 1963 hadde vi en navnekonkurranse om å døpe en ny bit. Den som vant skulle få sin vekt i kronestykker. Det var en Telemarking som gikk av med seieren. Konkurransen engasjerte voldsomt, sier Line.
– Vi har som mål å ha flere biter som mange liker, legger Bodil til.

Sosialt samlingspunkt

Twisten ble til i en tid da fjernsynet gjorde sin å entre, og dansen twist var populær. – Da vi i 1959 kunne sette prisen ned til 5 kroner, ble Twisten populær, og vi solgte 330 tonn av varen, forteller Bodil. Twist er et komplisert og kostbart produkt å produsere.
– Frem til 1973 var bitene pakket manuelt i posene, men nå går det automatisk sier Bodil. Dette kan medføre at blandingen ikke alltid blir slik man har pranlagt den. Alt går på vekt. De første tvistemaskinene hadde en kapasitet på 60 biter i minuttet, nå pakker dagens høyteknologiske maskiner 1000 biter per minutt. Folk i alle aldrer liker Twist. Derfor er det blitt en kjærkommen gjest på bordet ved alle høytider for folk flest.

Dagens assortiment

– Vi prøver å fornye oss, hele tiden samtidig som produktet skal gi gjenkjenning, sier Bodil. I dagens pose kan du forvente deg følgende biter:

- Lakris
- Kokus
- Banan
- Dajm
- Toblerone
- Japp
- Caramel
- Marsipan
- Nougat
- Pearl
- Nugatt Crisp
- Nøtti

Variasjon av hvor mange av hver bit, er tilfeldig, ler Line.
– Posen vi pakker i er forseglet med sveising i toppen, men vi har beholdt den opprinnelige lukningen øverst i posen med et belte.
– Vi får utrolig mange henvendelser angående Twist, avslutter de to engasjerte damene med å si, og da skjønner vi at den er et kjært produkt.

Share to