Bløtkake med moltekrem - festbombe full av meirsmak

Det er med vante og raske hender at Oline Petrine tryller frem en bløtkake en tidlig søndagsmorgen vi har avtalt at jeg skal få overvære seansen. Bløtkake med molter er regnet som det gjeveste man kan servere til fest i Vesterålen. Tilgangen på råvarer er den aller beste og Oline Petrine har forberedt seg. Bunnen er ferdig bakt og har stått til modning for å bli saftig et døgn allerede. Moltene har hun sukret og gitt et oppkok. Nå står de til avkjøling. Sammen med seg har hun barnebarnet Jacob på fem. Han vil gjerne hjelpe til.

Bunnen

- Å ha en god og saftig bunn er selve grunnlaget for en vellykket bløtkake forteller Tulla mens hun kler på seg både forkle og tørkle. – Det at jeg ble hetende Tulla kom av at moren min Asfri kalte meg for Tullemor da jeg var baby, siden ble navnet hengende ved med, ler Tulla. Latteren og gleden sitter løst hos den spreke 72 åringen. – Du skjønner, moren min hadde kafé på Dverberg, Ritz, da jeg vokste opp. Fra jeg var 12 år hadde jeg ansvaret for kakene. Vi hadde en stor variasjon av kaker, så jeg fikk øvet meg masse på å bake. I de dager hadde vi ikke kjøleskap, men en god kjeller som holdt fløten kald og kakene kjølig.
Tulla har bakt bunnen dagen før. Nå løsner hun den fra formen og snur den. I bunnen ligger et tilskjært bakepapir som hun med raske hender fjerner. Bunnen er høy og luftig og hun deler den over og legger den på et fat før hun begynner med kremen.

Fyllet

Mens fløten, tilsatt litt sukker piskes, og Jacob passer på den, legger Tulla moltene på bunnen. – Jeg pleier ikke å blande bærene i kremen, men legge dem rett på bunnen. Når bærene får trekke ned i kaka, blir den ekstra saftig. Det går en god halvkilo med molter til en slik festkake, forteller hun mens hendene jobber. Med vante drag brer hun bærmassen over kakebunnen. Når kremen er stiv, legger hun et lag med krem over. Så kommer toppen på plass. Opp på den får nok et lag bær plass. – Det går nokså mye krem med til å dekke over kaken når man lager den på denne måten sier Tulla. Mens resten av fløten blir pisket litt til, legger hun spruteposen i kjøleskapet. – Det er lurt å avkjøle den, for jeg blir så varm i hendene at kremen kan sprekke. Krem kan være spesielt vanskelig på sommeren, sier hun og legger til, det vet jeg av erfaring.

Pynten

Med en slikkepott fordeler hun krem på toppen og stryker den ned langs kantene. Hun fyller krem i spruteposen og dekorerer kantene. Med en kakepinne deler hun opp kaka i åtte like store deler, og så spruter hun krem i fint mønster på toppen. Som prikken over i en henter Tulla en boks med singelfrosne molter. – Jeg sparer alltid de fineste bærene og fryser dem enkeltvis slik at jeg har til å pynte moltekaken. Bærene legger jeg på mens de er frossen, og så tar de seg opp med farge etter hvert som de tiner, forteller hun mens hendene legger bær på i et vakkert mønster. Jacob liker best bløtkake med jordbær og banan. – Det gjør alle barnebarnene mine, ler Tulla. Selv holder hun en knapp på moltekaka.
Servering
En vakker ferdigpyntet moltekake står nå på benken. – Nå koker vi oss kaffe, og smaker sier Tulla bestemt. Et vakkert kaffebord blir tryllet frem. Det serveres nytrukket kaffe i vakre kopper. Kakegafler og kakespade i sølv er kommet frem. Til fest skal de vakre tingene brukes, er tullas mening. Og jeg kan love dere at kaka smakte himmelsk. Skulle du få lyst til å prøve Oline Petrines vri på Vesterålens festkake er oppskriften som følger.

Vidunderlig god Moltebløtkake slik Tulla lager den

Bunnen:
5 egg og
180 g sukker piskes til stiv eggedosis

Skjær inn med slikkepott og forsiktig håndlag:
90 gram hvetemel
90 g potetmel
1 ½ ts bakepulver

Stek i 28 cm springform i 40 minutter i forvarmet ovn på 180 grader. Husk å klipp til bakepapir til å ha i bunnen av forma. Avkjøl og la hvile til neste dag

Fyll: ca ½ kilo lett oppkokte molter, sukret og avkjølt
Pisk 3 pakker kremfløte a 3 dl

Pyntes etter smak og behag

Share to