• Photo: R.S. Berthinussen (Opphavsrett)
  • Photo: R.S. Berthinussen (Opphavsrett)
  • Photo: R.S. Berthinussen (Opphavsrett)
  • Photo: R.S. Berthinussen (Opphavsrett)
  • Photo: R.S. Berthinussen (Opphavsrett)

Flere tusen timers opptak

De har mange tusen timer med opptak fra levd liv på Nordmøre. Det er dokumentering av kulturhistorie på sitt aller beste.

Du har, kan hende, tatt opp film fra en eller annen begivenhet du har overværet. Kanskje har du filmet de første skrittene til tantebarnet ditt, eller du har gjort opptak i et selskap. Det er små og store hendelser i dagliglivet som dokumenteres.

Varmes opp Alf Magnar Hansen og Jan Arild Nerland gjorde sitt første filmopptak i 1984. De filmet
fra 17. mai toget i Eide.
- Vi leide et Sony-kamera på Molde, hos Elmo, forteller de to filmentusiastene.

Opptaket var privat. Det var på den tida videospillerne kom for fullt. De leide kameraet ei ukes tid. Kameraet var todelt, og måtte varmes opp noen minutter før de kunne begynne å filme.
- Da var vi veldig fornøyd med opptaket, sier Alf Magnar, og rister litt på hodet.

Profesjonell De kjøpte sitt første kamera i 1989. Kameraet kostet 25.000 kroner, i 1989. Det var et VHS, Panasonic-kamera.
- Vi var ikke fornøyd, det var så lite, sier Jan Arild.

Utstyret de har i dag er av en annen klasse. De har beveget seg fra amatøropptak til å bli profesjonelle. I dag tar de opptak for seg selv, de gjør noen opptak for private, og noe for tv.
- Dette er ikke stress, det er gøy. Vi kan gårdagens og dagens teknikk. Nå overfører vi fra den gamle teknikken, kassettene digitaliseres. Men en dvd varer heller ikke evig, sier Hansen.  

Flere tusen timer De har alltid vært interessert i elektronikk, og kan ikke gi noe godt svar på hvorfor de begynte å filme, men de husker mange av filmopptakene. Nerland blar gjennom kassettene, og forteller at de blant annet har tatt opp mange revyer i Eide. De har opptak med Songlaget, Eide velforening, Frode og Lyngstad.
- Hvor mange timer opptak det er til sammen aner vi ikke, men det er mange. Flere tusen, sier de to.

Selvlært Jan Arild Nerland tar opp en kassett og smiler litt.
- Dette er fra Eide, det var åpen dag på sykehjemmet i 1992. De ansatte på sykehjemmet spilte fotballkamp mot politikerne, og Kari prest var dommer, ler han.

De er selvlært, og beskriver seg selv som veldig interessert i å filme og å dokumentere. For å bli dyktigere har de fulgt med på fjernsyn og studert hvordan andre har filmet.
- Vi tar opp alt. Det er ikke en økonomisk verdi i det, slik sett, men det er historie. Det har en kulturhistorisk verdi, det er dokumentering av hverdagsliv. Det er dokumentasjon på ting som har skjedd. Og det er kjøle viktig, avslutter Nerland. 
 

Artikkel trykket i Tidens Krav 26. september 2009. Tidens Krav setter hver uke, gjennom Kulturminneåret 2009, fokus på et kulturminne fra Nordmøre.

Share to