Skjult motstandskamp via et maleri under 2. verdenskrig?

Per Lorentsen, født i 1883, er en av Lavangen kommunes mest kjente kunstmalere. Han var utdannet ved kunstakademiet i Stockholm, men livnærte seg primært som fagmaler. I mellomkrigstiden hadde han et atelier i Harstad hvor han bl.a. malte reklameskilt.

Under 2. verdenskrig kom han tilbake til Lavangen og bodde en periode i kårdelen av boligen på bruket Berglund. Der malte han i 1941 et maleri som han kalte Prillarguri. Maleriet er inspirert av bondejenten som i 1612 lurte den skotske styrken på ca 300 soldater i et bakhold da den marsjerte gjennom Romsdalen for å slutte seg til en svensk hærstyrke under Kalmarkrigen. Ved Kringen like ved Otta ble styrken lurt i et bakhold av en bondehær som hadde laget en tømmervelte over en bratt skrent hvor skottene skulle passere.

Bondejenta Prillarguri hadde tatt oppstilling et stykke fra stedet med tømmervelten. Hun sto der og spilte på sin neverlur og skulle tiltrekke seg skottenes oppmerksomhet slik at ingen skulle fatte mistanke om at det kunne være fare på ferde. Da styrken var kommet under velten, ga hun et signal med neverluren til vaktene ved velten som da kunne hugge over reipene som holdt tømmerstokkene på plass. Mange av soldatene mistet livet ved dette angrepet. Resten skal trolig ha blitt likvidert.

Det er mulig denne motstanden mot en fiende den gang Norge manglet skikkelig forsvar, har inspirert Per Lorentsen til å male dette maleriet, og til å vekke motstanden mot tyskernes overfall under 2. verdenskrig.

For de nordmenn som kjente til historien om Prillarguri kunne nok se denne symbolikken, men for tyskerne var jo dette bare et pent maleri.

Share to