• (Copyright)

Historien om Holger Andresen

Dette er historien om Holger Andresen som ble en kjent skikkelse i bymiljøet i Moss.

Holger ble født 30. januar 1907 i Smedgata 1 i Moss, i et hus som ble kalt ”Smia”. Han var yngste barnet til Johan Petter Andreassen fra Vestereng i Våler og Maria Charlotta Carls-dotter fra Mörkebacka i Skee sokn i Bohuslän i Sverige. Hans far forlot husmanns-plassen Furuskogen og kom til Moss i 1885 og jobbet der som vekter og lyktetenner (gatelys drevet med gass fra Gassverket ved Kanalen). Holgers søsken besto av halvbroren Karl Olsen (f.1884) og helsøsknene Aksel (f. 1897), Thoralf (f. 1900, død 1918 av spanskesjuken) og min farmor Anna Karoline (f. 1901-1990). Navnet Andreassen ble etter hvert forenklet til Andresen av barna. Holger døde 19. november 1971.

Historien ble til i forbindelse med et kurs i digital historiefortelling i Moss høsten 2010.
 

3 comments

  • Artig med en god fortelling om Holger. jeg husker han veldig godt. Så vidt jeg husker bodde han også i en båt borte på den gamle fyllinga ved Klevberget. Mora mi var en gang der med ei hjemmebakt hvetekake. Vi hadde alle et godt forhold til Holger. Bra fortalt Lennart.

  • Spennende med en fortelling om en annerledesmann, en som ikke følgte strømmen (på godt og vondt). Veldig bra!

  • Samme kommentaren går til alle dere som har jobbet med prosjekt Minneinnsamling i skolen. Spennende prosjekt og så interessant å se og høre alle de ulike, men overlappende historiene.

    Veldig bra jobba! Og da har jeg et spørsmål til dere: Hva synes dere om dette prosjektet - hvordan var det å jobbe på denne måten?

Share to