• Photo: ukjent (Opphavsrett)
  • Photo: Ann Steindal (Opphavsrett)
  • Photo: Ann Steindal (Opphavsrett)

Verftet på Nordnes

Verftet fortsatte under forskjellige eiere, men det var særlig Annanias Dekkes medvirkning etter 1853 som innledet skipsverftets glansperiode. Dekke hadde lært skipsbygging bl.a. i Boston, USA. En serie praktfulle seilskip ble bygd her, og Dekke fikk ord på seg som en av Norges beste skipstegnere og skipsbyggere. I 40-årsperioden mellom 1853 og 1892 (det året Annanias Dekke døde), ble det bygd 41 seilskip og 15 tredampskip på «Verftet». Virksomheten fortsatte fram til nedleggelsen i 1912.

Fra Sardinfabrikk til kulturhus

I 1910 ble A/S United Sardine Factories LTD. etablert på deler av verftsområdet, og i årene etterpå ble den bygd opp til en av de største sardinfabrikker i Norge.

I dag lever fabrikken et nytt liv som «Kulturhuset», med et variert utvalg av kulturaktiviteter og kontorer.

Området rundt Verftet 

Strøket «Verftet» har beholdt mange av de gamle verftsarbeidernes bolighus, delvis bygd med materialer som var til overs under skipsbyggingen. Her bodde familiene til skipstømrere, smeder, snekkere, riggere og mange andre arbeidere som var knyttet til skipsverft eller sjøfart. Kvinnene hadde nok problemer med å holde styr på barnerike familier i overbefolkete hus, som i dag nok fortoner seg som pittoreske og vakre.

Fra midten av 1800-tallet ble det bygd nye hus og senere leiegårder på denne siden av Nordneshalvøya. Til tross for bybranner og saneringer, har Verftet i dag et godt bomiljø med variert bebyggelse.
 

Share to