• Photo: Endre Wrånes (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)

Hestehodet: Minner fra det tyske luftforsvaret under 2. verdenskrig

Gemischte Flak-Abteilung 569
Mannskapene som bemannet Luftwaffes lette luftvern rundt Kristiansand det siste krigsåret kom til Norge fra Finland vinteren 1943-1944 som en del av Gemischte Flak-Abteilung 641. Denne tyske luftvernavdelingen hadde siden 1941 vært i kamp på de nordlige avsnitt av østfronten. Betegnelsen ”Gemischte” betyr ganske enkelt at avdelingen bestod av både tunge og lette luftvernbatterier, mens ”Flak” er forkortelse for ”Flugabwehr-Kanone”, altså luftvernkanon. Denne avdelingens 5. og 6. batterier ble i 1944 underlagt Gemischte Flak-Abteilung 569 og forlagt til henholdsvis Kjevik og Kristiansand.

Avdelingen 6./569 hadde i krigens siste år lette luftvernbatterier på Hestehodet, Dybingen, Duekniben, Fiskå og Høyfjellet. Hvert batteri var bevæpnet med tre luftvernkanoner i kaliber 2 cm som var plassert i feltmessige stillinger murt opp av stein og betong. Sammen med marinens lette luftvern på kystfortene skulle disse batteriene beskytte Kristiansand havn og andre krigsviktige anlegg mot raske, lavtgående fly, noe de tunge luftvernbatteriene på Galgebergtangen, Sumatra, Dvergsøya og Fiskå hadde problemer med å bekjempe effektivt.
 

2 comments

  • Var batteriet noen gang i harde kamper? Ble de bombet? Ser ut til at murene er nokså godt bevart.
  • Det interessante med Hestehodet er at murene, dvs kanonstillingene og de tilhørende bunkerene, er så godt bevart. Dette er de best bevarte stillingene jeg vet om. Så vidt jeg vet ble det aldri rettet angrep direkte mot Hestehodet. Angrepene var oftest mot skipstrafikk, havna og flyplassen, og det var primært dette batteriet på Hestehodet skulle beskytte.

Share to