• Photo: fotograf ukjent
    (Copyright)
  • Photo: Alf Schrøder
    (Copyright)

Festen som ble avlyst

Festen som ble avlyst

Det var god stemning, latter og glede denne 17.september 1921.  Selveste Kong Haakon VII hadde tatt turen til fjellbygda Oppdal denne helt spesielle dagen.

Endelig, etter flere års arbeid, var Dovrebanen ferdig, og perrongen var stappfull av glade mennesker. Flere av arbeiderne hadde møtt opp for å høre kongens åpningstale. Arbeiderne, ca 2000 i tallet, skulle få en velfortjent fest uken etter.

Den 24. september 1921 var altså planen at disse trofaste og dyktige arbeiderne skulle settes pris på.  En kan nok tenke seg at de var litt stolte der de stod sammen med de andre festkledde menneskene, stolte over å være en del av dette flotte, viktige som jernbanen var.

Hotell Phoenix i Trondheim hadde kommet med anbud på meny bestående av; knakpølser med potetsalat, rispudding og kaffe med wienerbrød.  Herrene skulle få øl til maten og damene skulle få limonade, attpåtil sigarer skulle herrene bydes.

Et rikholdig underholdningsprogram med musikk, kabaretsanger og kino skulle være senere på kvelden. Alt var meget storslagent og påkostet. For at alle skulle få mulighet til å delta på festen, ble det satt opp ekstratog med plass for arbeiderne, både fra Støren og Dombås. Lite visste de om hva som var i vente.

Mange av de prominente gjestene hadde reist til Trondheim kvelden den 17.

Søndag 18.september like før midnatt skjer det tragiske. Ekstratoget til Kristiania, som ble satt opp med mange av de festkledde deltakere fra åpningen dagen før, kolliderer med nordgående tog ved Nidareid i Trondheim.

To sovevogner blir fullstendig knust i sammenstøtet, seks mennesker omkommer og tragedien er et faktum.  Det som dagen før hadde vært en gledens og jubelens dag, ble brått forvandlet til sorg og fortvilelse.

På bakgrunn av den tragiske ulykken, skriver overingeniør Hoelfeldt Lund den 19.september et telegram som lyder; ” Undered samtlige avdelinger og arrangører om at festen for Dovrebanens arbeidere og funksjonærer paa grund av togulykken inat ikke vil bli avholdt”.

Festen var dermed avlyst.

Share to