• Photo: Sør-Troms Museum
    (Copyright)

Fotografistinde Magdalene Norman

Magdalenes interesse for fotografering ble sannsynligvis tent da hun fikk sitt første fotografiapparat av J. L. Johansen i 1893. Johansen var en omreisende fotograf med atelier på Korsnes. Hennes neste skritt var som fotograflærling hos en av de større fotografene i Trondheim, Jul Frøseth.

Ikke lenge etter sin læretid i Trondheim, begynte Magdalene å arbeide som omreisende fotograf sammen med Didi Normann. Didi var etablert fotograf på Rognan i Saltdalen i 1895, men vi vet ikke når Magdalene begynte hos henne.

I 1906 reiste Magdalene til USA. Etter noen år der, vendte hun tilbake til Norge fordi hun var rammet av tuberkulose. Sommeren 1910 ble hun lagt inn på Grefsen Sanatorium i Oslo .

I 1911 etablerte hun seg som fotograf i Harstad sammen med Frida Thode og Claudia Christoffersen. Hun hadde atelier og bosted i 3. etasje i Saue-brygga  i Strandgaten.

Det var ikke lett å drive atelier i Harstad på denne tiden. Fotografene Halftan Holm og Harald Hansen var allerede godt etablert i byen, men omsetningen hennes økte betraktelig i 1914.

Magdalene jobbet  på denne tiden også som omreisende fotograf. Hun bygde et atelier på Andenes og to i Tysfjord: et i Kjøpsvik og et på Korsnes. På endel av bildene kan man se detaljer som viser hvor de er tatt.

I april 1915 averterte hun forretningen for salg, men Claudia drev den helt frem til Torleif Østgaard overtok i 1916/17. I august 1915 reiste Magdalene til Korsnes og giftet seg med barndomsvennen Walter Pettersen. Men forholdet ble kort, og Walter dro til USA.

I 1918 flyttet Magdalene Norman til Larvik. Årsaken er ikke kjent, men det kan være på grunn av venninnen Aagot Olaussen. Aagot hadde tidligere vært forlovet med Magdalenes bror. Magdalene, som hadde et nært forhold til Aagot, flyttet senere sammen med henne.

Magdalene var ansatt hos fotograf Ludwigsen utover i 1920-årene, og i 1930 etablerte hun forretningen Amatørsentralen i Larvik som drev med tobakk og fotomateriale.

Forretningen gikk dårlig på slutten av 1930-årene, og i 1940 flyttet Magdalene tilbake til Korsnes for å overta som poståpner og dampskipsekspeditør etter broren Sverres død.

Aagot flyttet også til Korsnes på denne tiden, men døde i 1952. Magdalene jobbet frem til 1970, hvor hun da kom til Soltun Aldershjem i Lødingen. Her ble hun til 1979 da hun døde, nesten 103 år gammel. Hun er nå gravlagt ved sitt barndomshjem på Korsnes, etter eget ønske.

Kilde: ”Fotograf Magdalene Norman 1877 – 1979”. Trondarnes Distriktsmuseum.
Heftet kan bestilles hos Sør-Troms Museum

Se filmen for et lite knippe av hennes fotografier!

Share to