• Photo: Blaafarveværket (Opphavsrett)

Vinter ved Simoa - Frits Thaulow

Bli med til Modum fristet Frits Thaulow en flokk unge malervenner høsten 1883. Naturen så ekte norsk, luften så ren,

en malerisk egn.

Thaulow var kjentmann i området og var den selvskrevne leder og
inspirator som ga veiledning i landskapsmaleri.

Det var med sine pasteller fra Modum, Thaulow oppdaget de mulighetene gjengivelser av rennende vann, gav hans kunst – en motivkrets som skulle gjøre han til en verdensberømt kunstner.

Thaulow kom til Modum i september 1883 og ble her til begynnelsen av desember. Han var da nylig separert fra Ingeborg Gad, som han hadde to barn med. Til Bjørnstjerne Bjørnson skrev han fra Modum at oppholdet var som om en ”demning gikk løs - alt lykkedes for mig”.

Resultatet av besøket var en rekke bilder til høstutstillingen, som skulle holdes i Handelsstandens lokaler i Kristiania.

Han hadde selv vært aktiv i å få etablert en egen kunstnerutstilling, som alternativ til den mer konservative kunstforeningen. På høstutstillingen 1883 holdt Thaulow en tale, til alle de fremmøte, der han ”med god Samvittighed tør sige, at Ønsket om at hæve den kunstneriske Sans her hjemme har været det eneste motiv” for en slik utstilling.

Hans egne verker på utstillingen omfattet det kjente Haugfossen, som Nasjonalgalleriet kjøpte, mens hans motiv fra Simoa først ble malt ferdig nærmere jul det året. I tillegg viste han pasteller med Modum-motiver.

For realistene var målet å male hva man så, akkurat slik man så det. Mellom de gamle bindingsverksbygningene til Blaafarveværket fant han motivet. Han har varmen fra smien i ryggen når han tar motivet med konen som ror over til plassen ”Pissarud”.
 

Share to