• (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)

Radionette og jentene

Det var ekstra spennende på badestranda da jentene kom og spilte rock og popmusikk på sine Radionette Combi.

Radionette Norsk Radiofabrikk (senere bare kalt Radionette) ble etablert av Jan Wessel. Han lagde sin første radio på hybelen sin i Oslo i 1927. Jan Wessel var selvlært og hadde ingen teknisk formell utdannelse. Han hadde øye for det han holdt på med, og klarte å lage de første radiomodellene i Europa som kunne kobles direkte på lysnettet. Serieproduksjon av radioer startet han med, og de ble solgt i over 60 land. Disse radioene ble kalt "Folkemottakeren) og kom i 1936.

Det var etter krigen Jan Wessel fikk ideen til å lage en radio som kunne brukes både hjemme og ute på tur. Kurér-radioen ble en stor suksess for Radionette etter at den ble satt i produksjon i 1949. I årene fram til 1958 ble det produsert 224.000 eksemplarer av "Firkantkurér" som den ble kalt. På det meste var det over 1000 ansatte i bedriften.

Kurér Transi ble lansert i 1958, en radio som kunne drives med vanlige lommelyktbatterier. Så ble Radionette Combi satt i produksjon i 1959. Med innebygget platespiller ble den en populær modell som man ofte kunne se datidens ungdom more seg med på badestranda og andre steder. Det var på mange måter en ny tid for valg av musikk ute i naturen. Man kunne velge selv hva man ville spille, kanskje gang etter gang den samme melodien som var populær der og da.

Radionette ble senere kjøpt opp av Tandberg Radiofabrikk som i 1978 gikk konkurs. Radionette eksisterer som varemerke for en stor elektrokjede den dag i dag, men produseres i Asia.

 

4 comments

  • Flott formidling. Skulle ønske det var jeg som hadde hatt så god økonomi at vi hadde hatt råd til en slik en. Det skulle gå ganske mange år før det skjedde. Men vi kunne jo spille Apache på jukeboxen på Grand-kafeen, det kosta jo ikke mer enn 25 øre, om du hadde ei hel krone da. Det var forskjell på folk den gang også ja.
  • Hei, fin fortelling!

    Og her ser vi igjen hvor artig det er når andre (anonymt eller ei) kommenterer og tilføyer fortellingen nye, andre og sjølopplevde ting.

    Forøvrig er jo den godeste Jan Wessel en av heltene i norsk teknologihistorie, hats off!

  • Fortellingen er også med her, se: http://www.kulturminneaaret2009.no/prosjekter/veien-videre-etter-kulturminneaaret-2009.-26.-og-27.-november-i-tromsoe/det-digitale-krever-nye-forstaaelser
  • Denne historien ble vist ved åpningen av Telemark Museums nye magasin 180311 fordi den så tydelig viser hvilke historier vi bærer på og fordi den er så fin.

Share to