• (Opphavsrett)

Torger Olstad

En fortelling om hvordan de gamle spellemennene tok var på melodiene sine - med bilder og lyd fra den aktuelle tiden.

Er det vanskelig å laste ned filmen fra digitalt fortalt, klikk deg videre til youtube-linken på høyre side.

I gamle dager var det vanlig at spellemennene skrev ned en notebøker for å minnes alle de ulike leikene, slåttene de kunne. I Nord-Gudbransdalen har vi funnet en slik bok etter spellemannen Torger Olstad fra Nord-Sel. Han ble født i 1864, og levde frem til 1941 med fela og bygdekunsten hånd i hånd. For det var ikke bare slåttespell han kunne, men også treskurd var han en mester i. Den Torger hadde de fleste melodiene sine etter var Hans Arnesen Vineshaugen. Torger skriver selv om hvordan Vineshaugen lærte seg å spelle fele;
Hans moder fulgte han en dag til en violinspiller for at han skulde lære spille. Havde også med sig en gjeit som skulde være betaling for musikundervisning, men det blev mer lek med musikk sagde Vineshaugen siden.

Det ble mer musikk en lek senere, da Vineshaugen reise ut for å ta timer. Reisen endte opp i Hamar, med Hollomusiken som læreplass og læremestere. Da Vineshaugen kom tilbake til Nord-Sel var han så dyktig og nøyaktig at han:
Havde så stor ferdighet med violinen, at han med lethed kunne spille de vanskligste danser som var brugt den til.

Vineshaugen døde i 1909 – og Torger Olstad tok tradisjonen videre. I dag er det spesielt Per Sæmund Bjørkum og Jon Faukstad som har tatt denne musikken til sitt bryst.
 

Share to