• (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)

Vaskemaskinfabrikk på Fossan i Re

Det er bare ca. hundre år siden vaskemaskinene kom, og gjorde vaskinga lettere. Oppfinneren og fabrikanten av "OH Bernaas Vaskemaskin" var en gründer med mye pågangsmot.

Klesvask var nok lite populært for kvinnfolka i gamle dager. For de fleste betydde det utrivelige dager nede ved vaskeplassen under åpen himmel nede ved bekken.
Hjelpemidlene var få. De fleste hadde vedfyrt bryggepanne, vaskebaljer og vaskebrett for vaskinga. Skyllinga skjedde i kaldt vann i bekken.

Vanntett trekasse
De første vaskemaskinene var temmelig primitive. Navnet var "OH Bernaas Vaskemaskin", og ble produsert ved Fossan på grensen mellom Våle og Ramnes.
Vaskeprinsippet lignet litt på bruk av vaskebrett, men var lettere å bruke, og aller viktigst, kapasiteten var større.

Vannbeholderen var ei vanntett trekasse med buet bunn med blikk og med treribber på tvers. Den bevegelige delen, vogga, hadde samme rundingen som bunnen. Også her var det treribber på tvers. Når skittentøyet var på plass i varmt såpevann i området mellom bunnen og vogga, og vogga ble ført fram og tilbake i høvelig fart, gikk vaskinga raskt unna.

De som først stiftet bekjennskap med vidunderet, var sikkert svært takknemlige både overfor husbonden som betalte, og oppfinneren og fabrikanten, Ole Halvorsen Bernaas.

Han og kona Aagot Johannesdatter flyttet fra Tinn i Telemark til Ormestad i Våle i 1902.

Mølle og sagbruk
Det viste seg snart at bygda det hadde fått en gründer med mye pågangsmot.

Det begynte med at han året etter tok patent på sin oppfinnelse "OH Bernaas Vaskemaskin". De første maskinene ble produsert på Ormestad, men riktig fart på det hele ble det da de i 1905 kjøpte Nordre Fossan gård med mølle og sagbruk (Mellombruket).

Her satte han i stand en trevarefabrikk der det ble produsert vaskemaskiner, tresko, skafter og mye mer. Året etter var et frørenseri i gang, og så tidlig som i 1909 kunne han og naboene slå på det elektriske lyset, 12 år før de andre i bygda.
Han rakk også å starte både pelsdyrfarm og beinmølle før han flyttet nordover og startet nye virksomheter i Drammensdistriktet.

Original og pirat
Produksjonen av vaskemaskinene holdt fram til ca. 1920. De var i bruk fram til krigen. De er fortsatt å finne her og der på gårdene.

Ramnes Historielag har to eksemplarer på Bygdetunet Brår, en original og en antatt "pirat". Kanskje finnes det ennå noen eldre personer som har minner fra vaskinga med de gamle vaskemaskinene?

4 comments

  • Uncle Ola and My Grandfather Hans ( his brother) were partners in the "washmachine " factory. I am so glad to see pictures of this machine.
  • Vallset Kulturstier driver et lite bygdetun som kalles Kvennstugua i Vallset, Stange kommune.

    Vi har en OH Bernaas vaskemaskin. Vi har lenge lurt på opphavet til denne, inntil jeg fant det her på denne siden

  • Morsomt å se at dette var tippoldefaren min som hadde oppfunnet dette i 1903 :)
  • Det var min bestefar som fant opp denne vaskemaskinen. Min mor

    Ragnhild Bernaas (gift Nordang) fortalte at hun brukte en slik i barndomshjemmet da de bodde på Konnerud ved Drammen. Hun fortalte også at hennes eldre bror dro rundt på gårdene og solgte vaskemaskinen. Vaskemaskinen var da bundet fast bak på sykkelen hans. Det var nok da de bodde på Nordre Fossan gård i Ramnes.

Share to