24) God jul! - Desembervandring

I all kommunikasjon er det slik at vi legger ulik betydning i det som blir sagt. De samme ordene kan ha så ulik klangbunn og mening hos oss at det er lett å snakke forbi hverandre. Så som det med å ønske hverandre god jul. For den som har mange vanskelige juler i minne, kan det ikke være lett å ta i mot et oppriktig ønske om at det skal bli en god jul. 

Hva vet vel egentlig jeg om hva andre tenker når jeg sier «God jul!» med all oppriktighet jeg kan presse inn i stemmen? Ingenting vet jeg . Jeg har mange antakelser om hva andre legger i det å ha en god jul, men jeg vet ingenting for sikkert. Alt jeg vet er at jeg faktisk må spørre hver enkelt om hva som er en god jul for dem. Og jeg tror nok at jeg ville få svært forskjellige svar. Om jeg tok meg bryet med å spørre, så ville jeg faktisk også bli litt mer kjent med dem som jeg spurte. Jeg ville vite litt mer om hvilken betydning utsagnet «God jul!» hadde for dem. Jeg ville da kunne bruke det videre til å ønske dem den julen de selv ønsket seg. Mine forestillinger om at jeg vet hva som er en god jul er basert på mine egne opplevelser om hva som er godt for meg. Nå er det ikke nødvendigvis slik at det som er godt for meg, er bra for andre. Derfor har jeg bestemt meg for at jeg vil spørre mer for å utforske hva som oppleves godt med julen før jeg uttrykker det ønsket. Siden erfaring og sansing henger så nøye sammen er jeg sikker på at jeg kan få mange spennende innsyn i hva andre legger i det å ha en god jul. Så nå, når jeg har tenkt på det en stund, gleder jeg meg til å finne ut av hva de jeg bryr meg om legger i det å ha en god jul.

Vi i mørketidslandet trenger noe å samle oss om i den svarte vinteren. Solen har snudd og vi går mot lyset, våren og sommeren. Det er kongelig å tenke på akkurat det. Så på solsnudagen vil jeg sende gode tanker til deg og håp om at du får den julen som er god for deg! En jul som inneholder både de menneskene du bryr deg om og alle de ingredienser som gjør julen spesiell for deg.

 

Beate Heides adventskalender Desembervandring: http://digitaltfortalt.no/search?subjects=%22desembervandring%22

Share to