Hilser solas tilbakekomst

Denne dagen ser befolkningen på omlag 2000 frem til. Etter fire måneder med mørketid, går de nå den lyse årstiden i møte. Det gamle sykehuset er revet forlengst, men trappa, som sola skinner på, den er bevart. Ungene fra barnehager og skoler går i tog opp til Skjøringen og der synger de så godt de kan , og av full hals alle solsangene de kan.

Soldagen er en del av Solfestuka på Svalbard. Uka er fylt med aktiviteter for både store og små, det er konserter og arrangementer i fleng. Etter en så lang mørketid kan en skjlnne behovet for å markere solas tilbakekomst ettertrykkelig.

I mange år har det vært en korkepant på Svalbard, der en symbolsk sum av solgte korker har blitt til et kulturfond som har gjort det romslig økonomisk å få kjente navn til å opptre.

Det er mange år at gråvær hindrer sola fra å titte over fjellene, men soldagen, det er en fast forteelse i Longyearbyen. Da er det barn og voksne i solfargede klær, og alle er blide , selv om solen uteblir. 1 2013 fikk de oppmøtte sett sola på selveste soldagen; men da var det 8 år siden sist den hadde vist seg 8. mars.

Det er mulig å se sola på andre drler av Svalbard fra 16. februar.

Share to