• Photo: Ole Bjørn Salvesen (Opphavsrett)

Tømmervegger fulle av musikk

Orkesteret og hornmusikken i Ytre Rendal vedtok i 1951 å kjøpe ei gammel Østerdalsstue. Prisen var den nette sum av 500 kroner. Nå hadde de hus, men manglet tomt. Det tok et par år før det ordnet seg. Valget sto mellom ei tomt på Akre, like ved Fagertun skole, som kostet 3000 kroner, og ei gratis tomt på Otnes.

Valget var relativt enkelt for orkester og korps med slunkne kasser – det var enighet om å takke ja til tomta på Otnes.

Men om tomta var gratis, trengtes det likevel penger både til flytting og oppsetting av tømmerstua. Her behøvdes både dugnadstimer og innsamlede midler. ”Arbeidet skal forsøkes lagt på de passive medlemmer,” står det i styreprotokollen til Ytre Rendal Orkester 25. mars 1951.

Innsamlingslistene var ingen stor suksess, men i desember 1953 var en likevel kommet så langt at en håpet å få bygget under tak før jul. Sommeren 1954 ble det arrangert orkesteret, hornmusikken og Otnes Vel et opptog som de kalte ”Rendalen i ord og toner”. Opptoget skulle finansiere oppsettingen av Musikkstua. Østlendingen forteller at det møtte opp 2500 mennesker fra hele Østerdalen til arrangementet. Hele opptoget omfattet 25 fantasifulle innslag som skulle vise et tverrsnitt av Rendalens liv og historie. Utkledde rendøler framstilte alt fra brudefølge til jegere og fiskere, ja, til og med et ”taterfølge” var med.

I november samme år Musikkstua tatt i bruk – musikklivet i Ytre Rendal var kommet i eget hus. Dirigenten for Ytre Rendal Orkester, Ivar Lutnæs, ble i forbindelse med innvielsen spurt hva hensikten med Musikkstua var? - Å føre Rendalens musikktradisjoner videre. Vi vil verne om musikklivet i bygda, bygge videre på det gamle og gjøre vårt til at musikkinteressen fortsatt utvikles. Musikkstua vil også gjøre det mulig for oss å samles i et miljø – igjen kan vi få spille den gamle Rendalsmusikken i de rette omgivelser. Det nytter ikke å spille pols i en helt moderne leilighet, mente Ivar Lutnæs.

- Det er ei egen atmosfære i ei slik Østerdalsstue, og kaffepausen og praten omkring langbordet er minst like viktig for samholdet som selve spillingen!
Dette er attesten fra ei som har spillt mang en pols i Musikkstua.
 

4 comments

  • Hei, teksten din var god og interessant. Tittelen din var ekstra god, synes jeg. Den var som hentet fra en lyrikksamling.
  • Skikkelig artig og meget lærerik artikkel,jeg elsker gammel norsk historie! 500 kroner for denne utrolig flotte "perlen"av et laftebygg\hus fra ca.1650 tallet,er nok mye og mangt som har hendt innefor disse tømmerveggene.Flott historie.
  • Musikkstua på Otnes i Rendalen.
  • Musikkstua ble også leid ut som selskapslokale. Som barn var jeg selv gjest i en konfirmasjon i Musikkstua.

Share to