Lotternesnaustet - Lavangen

Et gammelt, erverdig naust som står på en felleseiendom på Lotternes i Lavangen kommune. Et såkalt skjelterhus. Hva kjennetegner et skjelterhus? Hvor gammelt kan naustet være?

Naustet står på den felles naustgrunnen på Lotternes. Naustet ble gitt i gave til Krambuvika bygdemuseum i 1993 gjennom et gavebrev av Ole Sveinsen, under forutsetningen at naustet blir på tomta så lenge det holdes i hevd og vedlikeholdes i den opprinnelige byggestil. Adkomst til naustet fremgår av jordskiftekart fra 1866.

Naustet var bygd som skjelterhus, (av engelsk shelter), en byggeteknikk so har laftet kun øverste og nederste del av veggen og røstet. Mellom er det reist skjeltre  - stående bord. Denne type byggeteknikk var mye brukt i området rundt Lavangen tidligere, til uthus, stabbur, høyløer og naust. I dette naustet var både tømmeret og skjelterbordene tilhogd av bjørk. Bjørketømmeret skal visstnok i dette tilfelle være hentet fra Ibestad. Opprinnelig var nøustet et åttringsnaust, men på midten av 1930-tallet ble det gjort mindre på lengden og fikk den størrelsen det har i dag. Naustet har ei grunnflate på 12,10 m x 5,60 m og en raftehøyde på 2,20m. Taket er tekt med torv. Og det står på en låg steinmur.

Naustet er blitt restaurert slik det var opprinnelig. Det er malt og har fått bl.a. nytt torvtak i perioden 1993-1995. Det er sparsomt med inventar i naustet, men inneholder et barkekar, korntreskemaskin og en drøfter.

Det ble i 1866-68 foretatt utskiftning av innmarka på Lotternes. Lotternesodden ble lagt ut til felles naustteig for de 7 bruk som jordskiftet omfattet. Kartet som samtidig ble tatt opp over innmarka viser at på den felles naustteigen er det i alle fall markert 2 naust på den delen som seinere ble disponert av bnr. 9. I naustet er det funnet initialer skåret inn; NH, HN og NPL. Det er flere navn som kan passe til disse initialene blant eiere på Lotternes. Når man ser på disse navnene, tyder det på bruk av naustet fra slutten av 1700-tallet.

Ved godt vedlikehold vil nok denne erverdige, gamle naustet stå i mange år fremover - og vise skjelterstilen som var så meget brukt i litt eldre tid til bygging av slike bygninger.

Share to