Til en femåring – Digitalt Fortalt: Gratulerer

Når man er blitt fem år,  har man lagt av seg alle barnesykdommene, og begynner å bli vant å være i verden. En femåring er svært selvbevisst, og vet hvor han selv begynner og slutter, og har rinmelig god kontroll på motorikken sin. Og så er femåringen veldig stolt over å vise frem ferdighetene sine. Stolt og glad. Og det er all grunn til det! Fra du ble født, har du tilegnet deg så utrolig mange ferdigheter. Ja, du er nesten som en svamp som har sugd til deg næring. Lærevillig har du vært, og ivrig etter å bli stadig bedre. Der har du tålmodig øvet deg på det som har vært vanskelig.

Alle må gjennom stadiene med å krype før de lærer å gå, gå før de lærer å springe, og springe før de lærer å sykle. Der har du vist en glimrende tålmodighet. Du har øvet og øvet- for å bli bedre – og for å få lemmene til å forstå hvordan de kan utføre kompliserte operasjoner.

Du har gått fra babling til klar tale. Det er nesten som et under.

Jeg som følger deg fra sidelinjen. Jeg er også stolt. Jeg er voksen og ser din streben, og jeg heier på deg for motet ditt med å gå ut i verden.

Samtidig lurer jeg veldig på hvordan framtiden din vil bli. Vi har ingen krystallkule som vil vise oss den. Vi kan bare prøve å se i visjoner på hvordan det vil bli å være deg i framtiden. Den digitale utviklingen går så fort at vi som allerede er voksen, har problemer med å føle med og forstå. Verden har på ett vis krymet gjennom den globaliseringen vi aner konturene av. Det er en spennende tid, det er visst og sikkert.

Jeg er glad at du får vokse opp med tekniske løsninger som var utenkelig for bare ti år siden - og som vi ikke hadde ord for om vi går 20 år tilbake i tid. Jeg er glad, og på dine vegne er jeg også spent! Jeg gleder meg til å følge deg ut i verden. Til du vokser deg stor, kraftfukll og vakker. Noen tenner vil du miste, og de vil ble erstattet av sterkere saker. Lemmene – og vettet ditt vokser. Jeg vil alltid være der, på sidelinjen og heie på deg når du strever deg opp på oppløpssiden, og den føles både tung og lang. Jeg vil snakke om deg, ja, framsnakke deg til alle jeg kjenner. Du vet jo at jeg syntes du er unik.

Takk for at du finnes, vennen! God bursdag! 

Share to