Photo: Hallands kulturhistoriska museum

Konstnärskolonin Varbergsskolan

33 objects

De tre konstnärerna träffades som unga på en målarskola i Stockholm i mitten av 1870-talet. Efter en period i Frankrike, bland annat i Paris och Grèz-sur-loing, återvände de till Sverige. I Varberg kom de tre att förändra sitt sätt att måla. I sekelskiftets nationalromantiska anda utvecklade de ett stämningsfyllt landskapsmåleri. Målningarna från Varberg hör idag till de mest betydelsefulla för perioden och visas på många museer i Sverige.

Richard Bergh (1858 – 1920)

Född i Stockholm, son till en konstnär och professor. Han målade många porträtt. I Varberg arbetade han länge med konstverket ”Riddaren och jungfrun”. Han blev senare chef för Nationalmuseum.

Nils Kreuger (1858 – 1930)

Född i Kalmar, son till en skeppsredare. Han bosatte sig i Varberg redan 1887 och var den som lockade de andra kamraterna att komma hit. Nils Kreuger är mest känd för sina landskapmålningar med djur.

Karl Nordström (1855 – 1923)

Född på Tjörn, son till en kronolänsman. Han var Konstnärsförbundets ordförande under åren1896-1920. Han är mest känd för sina bilder av Varbergs fästning.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to