Båtbygger Martin Jensen Grøndal (1891-1973) i verkstedet sitt i Ottestad (Stange) i 1956.
Grøndal var anerkjent som en dyktig båtbygger og båtene var etterspurt av mjøsfiskere. Han...
Ifølge datteren Solveig Haugsrud foregikk produksjonen hovedsakelig i sommerhalvåret, fra april til utpå høsten. I verkstedet var det meste av verktøy og hjelpemidler laget for hån...
Ifølge datteren Solveig Haugsrud foregikk produksjonen hovedsakelig i sommerhalvåret, fra april til utpå høsten. I verkstedet var det meste av verktøy og hjelpemidler laget for hånd. Grøndal var selv en ivrig mjøsfisker og lagde dreggesprøtt (fiskestenger for dregging/dorging), sneller og skjesluker (Hagen, 1998).
Båtene etter Grøndal er stort sett borte, sammen med kunnskapen om å bygge dem. Vi kjenner bare til to bevarte eksemplarer. Den ene båten er fra 1946, og er 3D dokumentert med fotogrammetri av Anno museum og er bevart som digital 3D modell: https://skfb.ly/oOJCK.
Grøndal deltok også i kapproingen med bruksbåter som foregikk på Mjøsa, særlig på 1920- og 1930-tallet. Mjøsfiskerne dannet også sin egen roklubb «Roklubben Start» for å drive mer organisert rotrening mellom konkurransene. Det ble konkurrert innad i klubben og mellom mjøsfiskere fra Gjøvik og Hamar. En del av disse konkurransene ble annonsert i lokalavisene, og fulgt opp med annonsering av rotider og plasseringer etter at konkurransen var avholdt (Hamar Arbeiderblad, 1931).
Eier av foto: Judith Kjendlie.
Kilder:
Hagen, H. (1998). Og der gikk snella : Hamar fiskerforening 100 år. Hamar fiskerforening.
Hamar Arbeiderblad. (1931, 11. juni). Klubbkapproing igår
Mjøsbåtarkivet www.mjøsbåtarkivet.no
Anno museum på Sketchfab: https://sketchfab.com/Annomuseum
About the object
Identifier GMF.28499
Subject
Båtbygger Martin Jensen Grøndal (1891-1973) i verkstedet sitt i Ottestad (Stange) i 1956.
Grøndal var anerkjent som en dyktig båtbygger og båtene var etterspurt av mjøsfiskere. Han produserte båter fra cirka midten av 1930 tallet til midten av 1950 tallet. På bildet vises en halvferdig båt som bygges på maler. Etter at kjøl og stevn er på plass settes malene opp som tverrsnitt på viktige steder i skroget. Malene angir formen på båten og vinkler på bordgangene. Vi ser også typisk tvinge som brukes i båtbygging for å holde bordene på plass før de klinkes fast. På bildet ser vi Grøndal borer hull med håndbor, antagelig hull gjennom to overlappende bordganger, før de klinkes sammen med jern eller kobberklink. I verkstedet ser vi materialer lagret oppunder taket og en båndsag. I dette tilfellet bygges båten opp ned, med kjølen opp. I tradisjonell klinkbygging er det mer vanlig at båtene bygges med kjølen ned. I begge tilfeller kan system med maler benyttes.
Baksiden av foto har påført teksten:
"Ottestad 1956
Robåt under bygging. Meteparten av maskiner og verktøy er egenprodusert. Foto: R. Haugsrud"
Glomdalsmuseets fotoarkiv omfatter historiske fotografier, gjenstandsfoto, samt dokumentasjon av museets egen virksomhet. Det historiske materialet består av eldre fotografier samlet inn i museets geografiske nedslagsfelt. For det meste dreier det seg om samlinger etter fotografer som har vært aktive i distriktet.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».