• Tegning av Johnsengården i Johnsenhuken i Vågen på Kirkelandet i Kristiansund. Tegningen som er datert til 1925 viser Johnsenhuken i tiden den fungerte som børs. Trolig tok den over som børs omkring 1908 da Christian Johnsens kone Jensine wilhelmine Øwre Johnsen døde. Etterkommerne etter Christian Johnsen med familie satt trolig igjen kun med et lite rom i gården etter at børsen tok over bygget. Dette fungerte sannsynligvis som kontor. Tegner er ukjent, men kan være Ole Olsen Ranheimsæter. Fra Nordmøre Museums fotosamlinger.

Grosserer og skipsreder Christian Johnsen var født i Nordborg på Als i Slesvig 13/9 1828, døde i Kristiansund 28/12 1893. Han var sønn av en skipsfører som hadde flere turer med fisk fra Nord-Norge og Island til Spania, og var gift med apotekerdatter Jensine Øwre fra Ålesund. Fra han var 15 år fikk han handelsutdannelse i Spania, og arbeidet som kargadør (omreisende fullmektig som førte tilsyn med lasten - herunder salg, innkjøp og forsikring) for klippfiskimporthuset Gurteboy i Bilbao - også som dets representant i Norge. Han etablerte egen forretning på Nordlandet i Kristiansund 1854, for klippfiskeksport og fiskeprodukter. (Fra 1865 bodde han i den seinere "Børsen" i Vågen.) Han drev reperbane.  Eide fra 1857 Milnbrygga - i dag Norsk Klippfiskmuseum - med Miln- og Israelsbergene, og bygde ny fløy her 1872. Guano-, fiskelim-, fiskekasse- og tønnefabrikk i Kristvika på Averøy fra 1876 (overtatt fra Poolar Schiff-fahrt Gesellschaft som drev med hvalfangst). Direktør i Kristiansunds Sparebank, formannskapsmedlem 1865-72 og 1875-92, ordfører 1872, 1879- 1884. Ridder av St. Olav 1880, dansk konsul. Han ble kalt "Spanske-Johnsen", og var Kristiansunds (og dermed landets) nest største eksportør - etter Knudtzon. Pionéreksport til Filippinene, Kina, Japan og Australia, mest som forsøk. Lønnsom eksport til Afrika. Han introduserte "skinn- og beinfri" klippfisk i fargeglade blikkbokser, etter nord-amerikansk forbilde. Medeier i skipsverft, eide byens første lastedamper "Meta", 550 tonn, bygd i Göteborg 1872. Rastløs og lidenskapelig personlighet, med kortsiktig perspektiv. Han anla det staselige landstedet "Buen Retiro" ved Molde.

Knudtzon, Johnsen og Parelius opptrådte i perioder som en samarbeidende eksportørgruppe, som også foretok fiskeoppkjøp i Ålesund. Mer enn 40 klippfiskeksportfirma gikk konkurs i Kristiansund 1883-86. Kun Knudtzon forble "uberørt" av krisen, Johnsen kom raskt på fote igjen.
    Photo: Nordmørsmusea

Tegning av Johnsengården i Johnsenhuken i Vågen på Kirkelandet i Kristiansund. Tegningen som er datert til 1925 viser Johnsenhuken i tiden den fungerte som børs. Trolig tok den ove...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to