• Lysøysund sildoljefabrikk
    Photo: Schrøder / Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
  • Lysøysund sildoljefabrikk
    Photo: Schrøder / Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
  • Lysøysund sildoljefabrikk
    Photo: Schrøder / Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
  • Lysøysund sildoljefabrikk
    Photo: Schrøder / Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Lysøysund sildoljefabrikk

5 comments

  • Her er 4 bilder.

    Bildene viser fabrikkens egen kraftstasjon, et strømaggregat, hvor det i perioder ved behov ble produsert elektrisk strøm. Strømaggregatet her består en forbrenningsmotor som driver en generator (dynamo) som produserer elektrisk strøm.

    Bilde ¼ viser bakre del av motorens ene side og i bakenden av motoren noe av strømgeneratoren. Vi ser trappa opp til plattformen/vandringen rundt motoren

  • Bilde 2/4 viser hele den ene siden av motoren.
    Kraftkilden her er en 6-sylindret stempelmotor som går på flytende drivstoff (brennstoff), for eksempel diesel. Midt på motoren delvis skjult av rekkverket er det skilt med opplysninger om motoren, umulig å lese, det skiltet skulle vi gjerne ha hatt et nærbilde av.

    Motoren består i grove trekk av en motorstamme med 6 vertikale sylinderforinger i rekke etter hverandre over et felles veivhus nedenfor. De bevegelige hoveddelene inne i motoren er i hovedsak 6 stempler (som beveger seg opp og ned i hver sin sylinder). Stemplene er festet til hver sin stempelstang/veivstang som står i forbindelse med en felles veivaksel nede i veivhuset. I enden av veivakselen i bakkant av motoren er svinghjulet med startkransen og en trykkluftoperert startmotor.
    På motorsiden ser vi veivhuslukene, 2 for hver sylinder, den ene luka over den andre. Dette tyder på at det er en 6 sylindret rekkemotor. Lukene tas av arbeide inne i motoren feks ved montering av motorens indre deler, ved vedlikehold og reparasjon av motoren, for eksempel ved skifting av glidelager som er havarert eller ved veivakselhavari.
    Kraften som oppstår inne i sylindrene pga forbrenningen av drivstoff-luftblandingen presser stemplene nedover i sylindrene og setter veivakslingen i rotasjon, kraften overføres videre fra veivakslingen og svinghjulet via en kopling til strømgeneratoren som er koplet til enden på motoren. Energien i drivstoffet/dieselen blir altså omformet fra kjemisk energi til elektrisk strøm med noe energitap underveis avhengig av motorens virkningsgrad.

    Motoren har også viktige og nødvendige systemer for oljesmøring, kjølevann, luft inn, drivstoff/diesel-innsprøytning og eksos ut m.m.


  • Bilde ¾ viser strømgeneratoren som produserer strøm, fabrikat A. C. Brown Boveri & Cie. Kroken på kjetting-talja er festet til magnetiseringsmaskinen som er en viktig del av generatoren.

    Bilde 4/4 viser noe av generatoren med magnetiseringsmaskinen, og den elektriske kontrolltavla ved vindusveggen.
    Wikipedia har en god artikkel med video-animasjoner som omhandler generatorer.

  • Maskinist Paul Alfred Olden (f.1914) fra Asserøya. Som ung gutt fikk jeg en gang omvisning på fabrikken av min sambygding, maskinist Paul Alfred Olden (f.1914) fra Asserøya. Paul var utdannet maskinist, sjømann og krigsseiler (WW 2). Etter krigen var Paul maskinist på en av hurtigrutene til NFDS, senere maskinist ved Leirfossene kraftstasjoner i Trondheim og bodde i en av maskinistboligene ved fossen. Først på 1950-tallet var han maskinist ved fabrikken her i Lysøysundet.
    I året 2020 har jeg funnet opplysninger om Paul i det nye krigsseileregistret. no. Paul seilte ute hele krigen (WW 2) hadde fire mønstringer fra 1939 til høsten 1945, og at han fikk Krigsmedaljen og Haakon VIIs Frihetsmedalje. Det må ha vært en stor påkjenning å være sjømann, spesielt i maskinrommet, som sjømann risikert en å bli drept hver dag. Paul døde tidlig, 54 år gammel.

  • Og fortsatt lages det store motorer i Norge. Like utenfor sentrum av Bergen by, på Hordvikneset, lages det fortsatt store motorer. Motorfabrikken heter i dag «Bergen Engines, Rolls-Royce».
    Nå i 2021 er det snakk om at «Bergen Engines» skal kjøpes opp av et russisk konsern. Det passer jo dårlig for Norges sikkerhet da verkstedet har sjøforsvaret som kunde.
    Lenkene nedenfor leder til Teknisk Ukeblad (Tu) og omhandler motorfabrikken. " Etter 70 år lager de fortsatt motorer her - Tu.no" .
    Neste lenke viser et nærbilde av en stor motor: https://img.gfx.no/1815/1815820/1200048330.1500x844.jpg

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Select the images you want to order

Share to