• Bilden är tagen under 1949 års inspelning av filmen Singoalla, efter Viktor Rydbergs klassiska litterära verk från 1857 som skildrar den Romeo- och Juliaaktiga kärlekssagan mellan den svenska riddaren Erland och den romska flickan Singoalla. På bild syns Viveca Lindfors som spelade rollen som Singoalla och Lauritz Falk, tolk och inspelningsledare.

Av eftervärlden har filmen mött kritik för hur romerna framställs och Viktor Rydbergs roman har kanske mer än någon annan bok utgiven på svenska format den stereotypa bilden av romer. 

Flera av statistrollerna i filmen spelades av romer själva, bland annat Katarina och Rosa Taikon. I Lawen Mohtadis bok Den dag jag blir fri (2012) om Katarina Taikon berättar systern Rosa att de först varit glada över att få avlönade statistroller, men att de vid premiärvisningen blivit förskräckta av hur de framställdes i filmen. Romerna stjäl silver i ett kloster och gifter sig genom att byta några droppar blod. - Om vi hade vetat vad det var för nonsens hade vi inte tagit ett danssteg i den filmen, säger hon.
    Photo: Romska Kulturcentret i Malmö

Bilden är tagen under 1949 års inspelning av filmen Singoalla, efter Viktor Rydbergs klassiska litterära verk från 1857 som skildrar den Romeo- och Juliaaktiga

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to