Anna med pojkarna i Kroken, Olle och Thure

3 comments

  • Olle Gustavsson son till fotografen:

    Gustaf fotograferade bara i sin ungdom, fast en gång tog han några bilder på familjen, med några kvarblivna glasplåtar. De var för gamla och blev inte helt bra. Han fotograferade familjen Anna och barnen Ture och Olle i Kroken. Ture kan vara c:a 5 år på bilden och han är född 1928, och jag Olle är född 1922 då är det taget c:a 1933 så jag är nog 11 år. Vi tog också ett par kort i stubbemarka vid" intäcket". Jag och Ture satt på stubbar. En glasplåt på mig saknas, men fotot finns.Detta hörde först till Johannes Nilssons gård före Olle tog över det.

    Gustav bytte bort den gamla kameran mot en 6 x 9 bälgkamera utav Fredman som var Fotograf i Nossebro. Den gamla kameran med glasnegativ var en stor kabelbälg som såg ut som ett dragspel, den gick att dra ut så den blev över metern lång. Blixt sattes till extra bredvid. Blixtpulver hade de i en liten skål bredvid som de tände på. Det rök förskräckligt. När man tog kort fick man först ha mattskiva bakom och objektiv framtill, och så hade man ett svart skynke som man fick krypa under, och så fick skärpan ställas in på mattglasskivan, skärpan ställdes in genom att skjuta bälgen bort och fram. Sedan när det var klart fick de ta bort denna skiva och sätta i kassetten som var gjord av trä, med glasplåten inuti. Sen när kortet togs drog de bort locket så att glasplåten blev synlig inne i kameran. Sedan fick de trycka på knappen för exponeringen. Slutaren satt på objektivet. Därefter fick de stänga locket till kassetten och sist togs kassetten ut ur kameran. Sedan fick han ta ut plåten i mörkrum och framkalla och göra kortet. Korten som är tagna i salen på familjen är med den nya kameran. Negativ finns några stycken från den kameran men många har kommit bort. Fredman flyttade till Jönköping, han som köpte kameran, Olle ringde dit för att se om han kunde få köpa tillbaka kameran men den var borta. Gustaf har gått i lära hos Karin Eriksson som var fotografen i Nossebro, Olle har hört föräldrarna tala om detta.

  • Irma Winbo:
    Min farmor Anna Andersson född Johansson i Påvelsberg Bäreberg. Hon var född 1892. Hennes far August var Torpare och gjorde dagsverken på Bärebergs Prästgård. Mor Maria fick ta ett stort ansvar att sköta det lilla torpar jordbruket. Barnen fick tidigt hjälpa till. Farmor berättar att hon och systern Tilda som senare blev gift i Skarkroken, att de som barn gick valle med korna i skogen. Torpet var för litet för att ha hagar till korna att beta i. Farmor lärde sig mycket i naturen under den här tiden. Hon studerade djuren hur de betedde sig. Alla skalbaggar kallade hon troll. Fast hon kunde i detalj beskriva hur de olika skalbaggarna betedde sig. Dagarna blev långa i skogen särskilt om vädret inte var det bästa. Flickorna tittade efter signalen att gå hem med korna. Mor Maria hissade upp ett vitt lakan i toppen på en stor gran, som stod på berget där hemma. Farmor var en trygg punkt för mig. Jag var mycket tillsammans med farmor när jag var liten. Hon berättade om deras äktenskap, Gustafs och Annas, att det var gott. De var inte så mycket för kalas, det var bara vid jämna födelsedagar de ordnade lite större kalas. På sommaren gick de ut på promenad, detta när de kommit hem från kyrkan. De brukade plocka blommor och ta med sig hem. Det växte mycket med liljekonvalj i närheten där de bodde. Anna var mycket troende och hon lärde mig om Gud. Jag tog med mig den tron ut i livet. När Gustaf dog en för tidig död 1943 i hjärtat, så var det stor sorg, det var inte så lätt för dem att klara allt ensamma. Thure var 15 år och Olle 21 år nät Gustaf dog. Gustaf var mycket händig i allt, och hade lärt sina söner detta. Men det var krigstid och Olle blev inkallad på lång tid. Thure och farmor Anna skulle klara sig själva. De fick hjälp av Gustafs bror Johannes äldste son Enar, de bodde ju grannar. Fast de klarade upp det hela. Olle låg vid gränsen till Norge uppe i Värmland. När han var hemma på permission så frågade bekanta om han inte var rädd, de hörde ju t.o.m striden i Norge. Men Olle sade. Nej varför skulle jag vara rädd, det hände ju inget. Det är min far i ett nötskal. Han gick i sin egen lunk och bekymrade sig inte.

  • Irma Winbo :
    Familjen Gustaf Anderssons, med hustru Anna Andersson och sönerna Olle och Thure. Ett par bilder finns på både Olle och Ture taget vid samma tillfälle i "stubbemarken". Thure är 5 år och Olle är 11 år Glasnegativet på Olle har förkommit, fast pappersfoto finns som fotografen Gustaf framkallat. Olle Gustafsson son till fotografen Gustaf, har i hela sitt liv bott på Kroken Skattebacken sin hemgård. Han har varit en driftig lantbrukare. Han efterträdde sin far Gustaf Andersson när han dog 1943, då var han 21 år. Först 1947 tog han över gården juridiskt. Skattebacken 1:6, mangårdsbyggnaden uppfördes 1918-19, ny stall med loge uppfördes 1919 då avstyckades gården från huvudgården Skattebacken 1:7 och man delade gården 1920 mellan bröderna Gustav Andersson och Johannes Andersson i Kroken Deras far Anders Andersson ägde före dem Skattebacken 1:7. År 1974 köpte Olof Gustavsson åter Skattebacken 1:7 och under en tid arrenderade Olof Gustavsson också Krusegården Kroken Denna sistnämda gård, ingick från början i huvudgården som Gustav Anderssons farfar Anders Olofsson ägde.

    Olof Gustavsson gifte sig med Ingegerd Fruberg från Hult Bäreberg. De bosätter sig i Skattebacken Kroken, Där hade de först svin och senare kalkoner och broiler. olle var en skicklig musier. Han spelade dragspel sedan ungdomen. Som förtida pensionär spelade han på danser och tillställningar med artistnamnet "Olle i Kroken". Detta gav de pengar som behövdes. Olof Gustavsson avled 2013. Ingegerd bodde kvar till 2016 då Krokens Mangårdsbyggnaden såldes. Ingegerd Gustavsson hyr sedan en lägenhet på Krusegårdsgatan vid vårdcentralen i Nossebro. Ingegerd arbetade en tid på Liljedals Restaurang, hon var mycket skicklig på att laga mat. Hon arbetade sedan en längre tid på Furubackens åldringsboende. Ett par uthus och ladugården i Kroken samt en del mark är nu avstyckat och där bor nu adoptivsonen Kjell Gustavsson. Det är nu allt vad som är kvar i familjens ägo av Kroken. Gården har varit i släkten sedan 1650 talet och kanske längre, men papper finns på gården ända till 1650 talet. Tiderna förändras och att ha en släktgård kvar i släkten är inte så självklart längre. Sonen Krister Fruberg bor i Trollhättan med sin familj. Dottern Irma Winbo bor i Stenkullen, Lerums Kommun. Det är jag som intervjuat och sett till att dessa bilder kommit till allmänhetens glädje.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to