Maria Andersson i Kroken

Hette Friberg som ogift.

2 comments

  • Maria Andersson född Friberg från Essunga. Hon gifte sig med Johannes Andersson i Skattebacken Kroken som var bror till fotografen Gustaf. Maria fick flytta in och var husmor i det gamla hemmet där också Johannes föräldrar Anders och Anna Andersson bodde. De fick 4 söner Enar, Gunnar, Gösta och Sven. Vi har intervjuat Sven som berättar lite om barndomshemmet. Sven hjälpte ofta till att tvätta. Han öste vatten över tvätten som kokades i gryta och lakesån. Man gnuggade tvätten på tvättbräda och sen skulle tvätten sköljas i baljor. Tvättstugan revs och det var massor av saker på vinden där som nu skulle varit antikviteter, då hade de inget värde, och slängdes på deras privata tipp i skogen. På fotot över mangårdsbuggnaden finns också tvättstugan med. Både pojkarna och Johannes hjälpte Maria då hon inga döttrar hade. Johannes var en fridsam man och de hade det bra tillsammans. De hade flera pigor men den fasta pigan var Maja-Stina född i Malma. Hon hade ett litet hus i trädgården nära vägen som gick upp till Kroken där Gustaf och Anna fotografen bodde. När Sven Andersson och Gustaf och Annas son Olle Gustafsson var små så skulle Maja-Stina passa de små. Hon hade ont i sina höfter och kunde inte böja sig till marken och få upp barnen när de ramlat. Därför skulle de ha livrrem på sig. Maja-Stina hade en käpp med krok på. När barnen ramlat tog hon kroken runt livremmen och lyfte upp dem. Min (Irma Winbos) far Olle född 1922 minns Maja-Stina trots att han var mycket liten. När Gösta och Sven tog över gården flyttade Maria Andersson in i den nybyggda undantags stugan. Sven köpte ut sin del i gården, Sven jobbade sedan hela sitt liv som skogsarbetare. Enar jobbade som kommunalarbetare. Gunnar gifte sig med Anna på Sandtorp och blev bonde där. Då bodde Sven och Enar hos Maria i undantags stugan. Maria hushållade åt dem så länge hon orkade. På den tiden åkte det kring en liten speceriaffärs buss. Där handlade Maria allt de behövde. Det gick att beställa varor man ville ha.
  • Håkan och Anna Andersson:
    Jo det stämmer det är Maria i Kroken Enar, Gunnar, Gösta och Svens mor. Ett grant kort, hon såg väldigt bra ut. Hon är lik barnbarnet Inger i Sandtorp och hon är också lik sonen Gösta. Hon var född i Essunga en bit bortom skolan, på höger sida om vägen. Fadern köpte stugan efter rättarns Sven, fast sedan brann den stugan upp. Så hade hon en syster som var gift med Jonsson på Södra Torpa i Kedum. Där kommer det kanske från att Gustaf Andersson hade varit i Kedum och fotograferat en skolklass där. Men jag kommer inte ihåg vad systern hette. I Kedum familjen hade de ganska många barn. En syster var gift med mjölnaren Anders och de bodde vid kvarnen i Nossebro, deras son var postköraren Lennart.

    Valborg Bergman:
    Här har vi Marie i Kroken. Hon hette Friberg som ogift, det finns ju Fribergare i Essunga så hon kom därifrån. Så gifte hon sig med fotografen Gustafs bror Johannes i Kroken. Maria hade en syster i Kedum som var gift i Torpa. De hade många barn. En syster Amy gifte sig med Mjölnare Aanders. De fick en son Lennart. Kvarnen låg vid Nossebro bro in till samhället. Kvarnen är i funktion än idag år 2000. Jag har sett att det finns ett foto på Amy också.

    Olle Gustavsson:
    Där har vi Maria väldigt uppsträckt, vi var grannar fastera kallade vi henne. Maria och min mor Anna hjälpte inte varandra direkt i vardagen, utan det var gubbarna Johannes och Gustaf som samarbetade i vardagen. Min mor Anna var mest ihop med sin syster Tilda i Skarkroken.

    Irma Winbo
    När jag var liten dansade vi runt granen och sjöng julvisor hemma i Kroken. Jag tyckte att de sjöng i julsången "Nu är det jul igen , Nu är det jul igen och julen varar än till Påska, för det var inte sant, nej det var inte sant, för däremellan kommer fasta". Lilla jag, som inte visste vad fasta var för något, tyckte att de sade FASTRA. Jag frågade att varför ska fastra komma mitt emellan Jul och Påsk. Då skrattade de vuxna.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to