Anna Andersson i Kroken

2 comments

  • Valborg Andersson född Bergman:

    Här har vi vår lilla mormor Anna Andersson i Kroken Jag tror hon har en liten blomma i näven och psalmboken i knät. Jag fick sockerbitar av henne på läktaren när vi var i kyrkan, då hade hon sockerbitar i näsduken, och då fick jag. Dessutom tiggde jag sockerbitar av Hög- Mari, som vi kallade en gammal käring, men de åt jag inte upp, för de var inte rena. De hade sockerbitar med sig, för de hade väl inget annat gott, De skulle ha något att ta i munnen när de kom till kyrkan. Det var andra tider. Anna Andersson levde några år längre än maken Anders Andersson i Skattebacken Kroken. Han fick en sådan konstig sjukdom att de röda blodkropparna åt upp de vita, eller också var det tvärtom, de skulle söka för detta i Göteborg, men det hjälpte inte ens det, Det skulle vara så märkvärdigt att de skulle få söka i Göteborg, men det hjälpte inte det heller, de kunde inte sådant då, men det antar jag att de skulle kunna bota nu. Det misstänker jag i alla fall.

  • Olof Gustavsson:
    Jag har inget minne från henne. Hon är mor till Gustaf min far som fotograferade, hon var min farmor. Hon kom från Krusegården vid kyrkan, som då kallades Ingel Kruse. Troligen var hon troende denna Anna det fanns flera religiösa böcker i hemmet.

    Irma Winbo :
    Annas religiösa böcker har Irma Winbo fått av min farmor Anna som är hustru till fotografen Gustaf Andersson. I död boken stod att Gustafs mor dog av ålderdoms svaghet. Hon var åderförkalkad. (senil) på slutet. Anna hade en bror Johannes Andersson som var född 1850 och dog 1904. Det står att han var sinnessjuk. De religiösa böckerna hade tydligen Annas far Anders Jonasson köpt. Han var född på Krusegården vid kyrkan. De står att en del av böckerna hade getts till dottern Kristina som var ogift. Därav hade de kommit i arv till Kroken och systern Anna. Som jag förstår det var Anna troende.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to