• BESKR: Selve hyllestokken består av 2 dele, en del forsynt med tap og en del forsynt med en rind. I endene er festet nestinga, en i hver ende. (Prot. A.36)
TEKN: Det vil ses på nestingene at løkken er festet med den tynde ende av vidjene ved hjelp av en knute som kaldes "Sant-Ola-kastet". "Sant-Ola-kastet" har den fordel at nestingen på utsiden blir slett og behagelig for hestebenet. Ellers siges om en hyllstokk hvis to dele er festet sammen slik som på dette eksemplar at den er arbeidet med "kringnål". Av de to delene av stokken må tapdelen arbeides av absolutt tørt birketræ, ringdelen må arbeides av råt birketræ. Hullet i ringen må smalne av indover. Hodet på tappen må være av en slik størrelse at det såvidt kan presses ut igjennom ringen. Derefter legges hyllestokken til tørring og efterhvert utvider (?) ringen seg så hullet blir trangere og dermed hindres tappen fra at smette ut. Rundt ringen må barken være på under tørringen, for ellers vil treet sprikke istykker. Giveren meddeler at han selv har konstruert dette slags hesthyll, men ideen at anvende "kringnål" ved hyllstokken fikk han efter eget sigende av sin svigerfar Johannes Baatnes fra Vågbø. Han tror dog at Johannes Baatnes stedfar også skulde ha brukt denneslags hesthyll her på Vågbø.
    Photo: Albertsen, Ragnar H. / Nordmørsmusea

Hestelås

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to