• Spiss-slede i furu og med bjørk i meiene. Desse bøyer seg opp framme og dannar spissen i sleden. Her er feste for skåk på kvar side av meiene. 

Botnen i sleden har fire plankar kanta med ei list på kvar side, og som går litt ut frå botnen. Sleden kviler på fire oppstandarar av tre som er avstiva med ei jernstang. Framstykket bogar opp i frå botnen. Spar-forma felt dannar spissen framme. 

Heile framstykket er kanta med jernbeslag. Liten kruse på toppen. Ei spennbøyle på kvar side av botnen. Bakdelen har speilfyllingar. Sidestykkene har ei boga ramme som endar i handtak med utskore dyrehovud. Bakstykket er tappa til sidestykkene og forsterka med utskorne jernbeslag. Ryggen boga med utskore toppstykke. Hunsvotten manglar og meiene er øydelagte bak.

Sleden er svartmåla. Toppstykket framme har treskurd i grunn relieff på innsida. Resten av framstykket er rosemåla. Bakdelen er rosemåla med blomsterdekor på yttersida og elles er sleden raudmåla innvendig. 

Rosemåla i fargane rustraudt, gråblått og kvitt. Bakstykka måla med kvitt: "EES - IKD 1824 Fristad". Målinga er noko slitt innvendig.
    Photo: Valdres Folkemuseum

Slede

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to