• 11313 b. Spenne av bronse, opprinnelig beslag, dannet av en nær rektangulær plate med 2 hengseltapper med hull i den ene enden. Platen har på langsidene og kortenden med tappene en opphøyet kant med tverrstreksornamentikk som danner et 6.1 x 1.8 cm stort indre felt. Kanten går over i en halvrund avlutning 2 cm fra den andre enden. Innenfor dette feltet er det sentralt plassert en opphøyet dobbeltsirkel med største diam. 1.0 cm, dekorert med rutemønster inni. En kraftig langsgående, tverrstrekornert ribbe går ut fra sirkelen. Nær endene av feltet deler denne seg, slik at 4 smalere ribber går ut mot feltets hjørner. Fra sirkelen går det også to korte ribber vinkelrett ut mot langsidene. Ribbene deler på denne måten opp feltet innenfor ytterkanten i 4 avlange og 2 nær trekantete felt, som alle er dekorert med båndfletting i karveskurd. På platens ytterste ende er det en sirkulær innfatning til en stein med diam 0.7 cm. Omkring denne er symmetrisk plassert 2 fugler med båndformet tverrstreksornerte kropper, store runde øyer og kraftige krummete nebb som biter over egen kropp. Omkring innfatningen for steinen og på tappene i den andre enden av beslaget er det også plassert båndfletting i karveskurd. Med unntak av innfatningen for steinen er hele oversiden av beslaget forgylt. Denne er for det meste slitt bort på toppflatene, mens forgyllingen er godt bevart på de forsenkete feltene med båndfletting. Beslaget har en største lengde (inkludert hengseltappene) på 9.75 cm, største bredde på 2.50 cm og en tykkelse på 0.25 cm. Beslaget er noe fortykket nærmest hengseltappene. Disse stikker 0.65 cm ut fra platen, har en tykkelse på 0.5 cm og har en hulldiameter på 0.25 cm. Hullene er svakt ovale, trolig på grunn av slitasje. Beslaget er plant, men lett buet i den enden hvor fuglefigurene er plassert. 
På beslagets underside, som også har en smal opphøyet kant, er det 2 cm fra tappenden plassert to 0.7 cm høye, 0.6 cm brede og 0.2 cm tykke tapper som fester for en jernnål. Disse ser ut til å være montert på platen etter den opprinnelige støping. Bredden mellom nåletappene er 1.0 cm. 0.5 cm over platen er en jernnagle plassert i gjennomboringer i tappene. Til denne må selve nålen ha vært festet. Det ser ut til at nålen har fått et nytt brudd. Det er avtrykk av tekstiler i den korroderte nålebasis. 
En festekrok for nålen er plassert 1.2 cm fra beslagets andre ende. Den er korrodert, slik at den nå består av en 0.55 cm lang, 0.25 cm bred og 0.40 cm høy bronsetapp. Beslaget er noe korrodert, slik at det i bunnen av båndflettingen finnes endel små hull i bronseplaten. Kantene, især i enden med fuglefigurene er også beskadiget av korrosjon. Det er også løsnet et lite stykke av en av hengseltappene. Beslagets vekt er 32.3 g.
Beslaget har sin nærmeste parallell i fra Vang Prestegård, Oppdal, se Petersen, J. 1940: British Antiquities of the Viking Period, found in Norvay, fig. 70, men den ytterste delen med fuglefigurene mangler her. Dette beslag blir av Petersen, og av Wamers, E. 1985: Insularer Metalschmuck in Wikingerzeitlichen Gräbern Nordeuropas, Offa Bücher, band 56, vurdert til å være et hengselbeslag til et relikvieskrin. Beslaget fra Lovra må også med all sannsynlighet ha hatt samme funksjon. På grunnlag av Wamers arbeid kan beslaget ha blitt produsert på irsk område i første halvdel av 700-årene. Alle daterbare irske saker i Rogaland har et nedleggingstidspunkt som ifølge ham tilhører 800 - årene, slik at den mest sannsynlige alder for Lovrafunnet må være dette århundre.
    Photo: Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger - Gjenstand

Spenne

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to