• Alfred Thermaenius (1870-1949), sonson till grundaren av AB Joh. Thermaenius & Son, och son till Edvard Thermaenius, vilken utvecklade företaget till en ledande tröskmaskinsfabrik, blev 1919 disponent i familjeföretaget efter att tidigare ha varit verkstadschef. Efter en praktiktjänstgöring hos Bolinder Munktell utbildade han sig till ingenjör i Stockholm. Han var en skicklig konstruktör och tekniker som försåg Thermaeniuströskverken med en mängd nya uppfinningar och förbättringar. Han var intresserad av alla tekniska nyheter. Fotointresset hade han ärvt efter sin far, som redan på 1860-talet började experimentera med fotografering.
Alfred var en flitig, skicklig och entusiastisk amatörfotograf. Hans motiv var tekniska detaljer av tröskverken, utställningar av tröskverk i samband med lantbruksmöten, samt resor.
Han gjorde bl.a. affärs- och studieresor till USA, Sydamerika och Nordafrika. Kameran fick naturligtvis alltid följa med.
    (Public Domain-märke (PDM))

Thermaenius, Alfred (1870 - 1949)

Alfred Thermaenius (1870-1949), sonson till grundaren av AB Joh. Thermaenius & Son, och son till Edvard Thermaenius, vilken utvecklade företaget till en ledande tröskmaskinsfabrik, blev 1919 disponent i familjeföretaget efter att tidigare ha varit verkstadschef. Efter en praktiktjänstgöring hos Bolinder Munktell utbildade han sig till ingenjör i Stockholm. Han var en skicklig konstruktör och tekniker som försåg Thermaeniuströskverken med en mängd nya uppfinningar och förbättringar. Han var intresserad av alla tekniska nyheter. Fotointresset hade han ärvt efter sin far, som redan på 1860-talet började experimentera med fotografering.
Alfred var en flitig, skicklig och entusiastisk amatörfotograf. Hans motiv var tekniska detaljer av tröskverken, utställningar av tröskverk i samband med lantbruksmöten, samt resor.
Han gjorde bl.a. affärs- och studieresor till USA, Sydamerika och Nordafrika. Kameran fick naturligtvis alltid följa med.

1484 objects

Äldre dam. Selma Thermaenius Svärd, dotter till Johan Thermaenius född 1807 och Eva Sofia Åkerberg f. 1812.

Tändkulemotor.

Två män och en maskin. Bilden är tagen vid Gate smedja. Mannen till vänster är David Johansson från Skrinhult. Fordonet på denna bild är en hemmabyggd "automobil". Den är byggd i Gate, söder om Hjo, av smedmästaren Gustav Lindman och indelte soldaten Oscar Berg. Den är gjord av en gammal hästvagn och en encylindrig fotogenmotor, och sattes samman under natten till Kristi himmelsfärdsdag 1914. Den byggdes mest på skoj för att delta i ett "rally", men särskilt långt gick den dock inte. Den tog sig ett par kilometer från Gate smedja till Gate Handel, men sedan var sagan all.

Två damer och baby samt julgran. Prostinnan Anna Callmander född Westfeldt med dottern Gerda Thermaenius och dotterdottern Maj.

Tre män sittande utanför en stuga på en klipphäll. Detta är ett styrelsemöte i ett av Thermaenius företag. Det började nere i Hallsberg, men avbröts för att det var för varmt. Mötet flyttades till badhuset på Lövön. Mannen till höger är Gottfrid Thermaenius.

Tre herrar. Hästar framför bil. Bilen är en Scania-Vabis från 1912-13. Den hade reg.nr. T55 och ägdes av AB Joh. Thermaenius & Son.

Thermaenius familjegrav på Kumla kyrkogård. Tre personer vid graven. Texten på gravstenen är "Edvard Thermaenius Familjegrav". Edvard dog 1894.

Sällskap på bilutflykt. Jacob Callmander. På fotsteget Barbro Thermaenius. Bil av märket Mercedes med kulissväxel. Bilen på bilden är en 50 hästkrafeters Benz. Den registrerades den 12:e oktober 1922 med reg.nr. L1489 och ägdes av apotekare Jacob Callmander, Ängelholm.

Sällskap vid bilen. Erik och Mathilda Thermaenius på Eriks 82-årsdag, med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Bilen på bilden är en Essex från 1919-1920 som ägdes av Gottfrid Thermaenius. Den registrerades den 18:e maj 1920 och hade reg.nr. T610. Ett år senare bytte bilen ägare till Hallsbergs Elektricitetsverk som sedan hade kvar den till 1927, då den hamnade på en verkstad i Örebro och sedan avregistrerades.

Sex av åtta syskon Callmander: Wilhelm Callmander, Josef Callmander, Ingrid Callmander (Toll), Jacob Callmander, Gerda Callmander(Thermaenius) och David Callmander.

Rumsinteriör, en äldre dam och en flicka. Hilma Örström, född Callmander med dotterdottern Saga Lorenz.

Rumsinteriör, en kvinna med ett litet barn i soffan. Sigrid Thermaenius (född Grenander) med sonen Olle, född 1902-08-30. Bilder från samma fototillfälle: OLM-92.149.128-1 och OLM-92.149.157-1

Pälsklädda män i bil. 8 februari 1911. Bilen på bilden är en Frayer-Miller från ca 1909, utrustad med en 4-cylindrig luftkyld motor. Den hade registreringsnummer T1 och ägdes av Pontus Lindström från Örebro. Bilden är tagen i samband med KAK:s Vintertävling 1911.

Picknick efter bilfärd. Alfred och Gerda Thermaenius. Bilen i bakgrunden är den Essex som Gottfrid Thermaenius ägde 1920 till 1921.

Några män utanför en bil. Bilen på denna bild är en Scania-Vabis från 1912-13. Den hade reg.nr. T55 och ägdes av AB Joh. Thermaenius & Son.

Människor och bilar. Bilen är en Winton från 1903-04.

Män, barn och en hund i en båt på Tisaren. Troligen Löföbåten. Gottfrid, Fredrik och Björn Thermaenius. En kameraväska på sitsen till höger.

Män i bil utanför byggnad. Bilen på bilden är en 22 hästkrafters Mathis som ägdes av Gottfrid Thermaenius i Hallsberg. Den hade inregistrerats den 28:e april 1913 och hade registreringsnummer T123. År 1916 gjordes bilregistret om, och då fick bilen registreringsnummer T100. Gottfrid ägde bilen fram till 1921, då den såldes till Hallsbergs Elektricitetsverk. 1927 bytte den ägare igen och hade sedan fyra olika ägare under en kort period. Bilen skrotades slutligen i juni 1929.

Män runt en bil. Fordonet på bilden är en hemmabyggd "automobil". Den är byggd i Gate, söder om Hjo, av smedmästaren Gustav Lindman och indelte soldaten Oscar Berg. Den är gjord av en gammal hästvagn och en encylindrig fotogenmotor, och sattes samman under natten till Kristi himmelsfärdsdag 1914. Den byggdes mest på skoj för att delta i ett "rally", men särskilt långt gick den dock inte. Den tog sig ett par kilometer från Gate smedja till Gate Handel, men sedan var sagan all. Bilden är tagen vid Gate smedja. Gustav Lindman syns längst fram till vänster. Bakom sätet står Oscar Berg och mannen längst fram till höger är David Johansson från Skrinhult.

Man i en båt. Bilden ser ut att vara tagen från bryggan på Tunbo på norra stranden av Tisaren. Den större ön till vänster ser ut att vara Lövön som delvis skyms av Kråkön. Den mindre ön till höger ser ut att vara Vatikan.

Share to