"A. kom til å spille en viktig rolle i motstandsarbeidet under siste krig. Han var med på å organisere kunstnernes motstand mot nazistenes kunstpolitikk. Myndighetene stemplet hans bilder som "entartet", og de ble vist fram på Nasjonalgalleriets utstilling Kunst og Ukunst (1942). Pga. sin illegale virksomhet satt A. på Grini fra jan. 1945. Takket være den svenske prins Eugens hjelp slapp han ut før frigjøringen i april.

Mange av bildene fra denne tid har motiver som direkte har med krigen å gjøre. I Aprilmorgen 1940 (1940) ser han det pussige i det tragiske. I det stillferdige 9. april 1940 ser vi situasjonen etter de dramatiske hendelsene, lastebilen snor seg gjennom et vårlig skoglandskap med kisten omsvøpt av det norske flagg på lasteplanet. Mange av motivene er viktige som situasjonsrapporter og som dokumentasjon, eksempelvis Gjenoppbygging (1942), Gårdene brenner (1943), Fri (1945), Straffe-eksersis (1945) og Morgenappel på Grini (1945). Etter krigen fikk A. en rekke offisielle verv og oppdrag. I 1958 ble han professor på Statens Kunstakademi og i 1965 rektor. Som pedagog la han vekt på å ta vare på hver enkelt elevs særpreg og ikke uniformere dem."

Ref: Koefoed, Holger: Reidar Aulie i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 21. oktober 2021 fra https://nkl.snl.no/Reidar_Aulie

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to