• Ragnar Gottfarb (1907-1988) var brottmålsadvokaten som var verksam i mer än femtio år. Under sina år i yrket deltog han i flera uppmärksammade brottmålsprocesser.
I boken ”Från advokatens verkstad” 1987 beskriver han förändringen. Ingenting har förändrats så som brottmålen under de gångna femtio åren. Straffarbetet försvann. Gottfarb var försvarare i det mål där livstids straffarbete utdömdes för sista gången. Ragnar Gottfarb konstaterar med tillfredsställelse att 1987 hade mycket avkriminaliserats och han noterar att han lär ha varit den siste som biträtt någon som varit åtalad för ”signeri och spådom”. En äldre kvinna lagfördes för att hon sålt vargpulver och ormägg och slagit ett stål i ladugårdens tröskel för att inte trollen skulle kunna kliva in och tjuvmjölka. Kvinnan frikändes.

Ragnar Gottfarb noterar att ingen ännu har funnit en framgångsrik metod att förhindra brott. Han skriver vidare att: ”Man möter sällan en ond människa, desto oftare en osäker, splittrad, olycklig. Vi advokater måste söka finna och förklara samt övertyga den som skall övertygas. Vi som fått vandra på livets solsida skall vara sena att döma. På det vi icke månde varda dömda.”

Carl Erik Lindahl skrev i en nekrolog över Ragnar Gottfarb att: ” Ragnar var besjälad av en sann människokärlek. Hans rättspatos tog sig ofta uttryck i snabbt praktiskt handlande genom kontakter och med inflytelserika personer, som han kände i vid utsträckning, eller också genom att skriva en väl utformad och temperamentsfull artikel i dagspressen eller samfundets tidskrift… /… Ragnar hade en avundsvärd livsfilosofi. Han var trots förluster alltid glad och fylld av en humor, som präglade hans person.”

Ulrika Brandberg, Tom Knutson
Tidskriften Advokaten
    Photo: Dalarnas museum (Upphovsrätt)

Advokat Ragnar Gottfarb [Torrnålsgravyr]

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Order this image

Share to