• Botne kirke er en middelalder steinkirke med rektangulært skip og lavere og smalere kor. I 1865 ble takrytteren erstattet av et tårn i vest og et sakristitilbygg med saltak ved østenden av koret.

I 1865 gjennomgikk kirken større endringer. Himlingen ble panelt, nytt tregulv erstattet steingulvet, nytt galleri ved vestvegg, større galleri ved nordvegg og nye benker. Under en restaurering i 1941-47 ble korskillet fra 1911 og nordgalleriet fra 1865 fjernet, og vestgalleriet ble fornyet. Kirken fikk et nytt alter og alterring og kalkmaleriene på nordveggen ble avdekket. Kalkmaleriene er antagelig fra to perioder, fra middelalderen og fra 1600-tallet.

Altertavlen er fra 1664 og er i to etasjer med fire malte bildefelt, postament og en brutt trekantgavl. Tavlen ble staffert i 1705. Prekestolen er fra 1634 med fem fag med evangelistene og Salvador Mundi malt i storfeltene. Døpefonten er også fra 1600-tallet og har en åttekantet kum med malte bibelske scener på fire sider, og fot støttet av utsveifete knekter.

Kilder: Rønningen, J. (1996) Botne kirke 800 år
NIKUs kirkeregistering av Jens Christian Elden og Ola Storsletten
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Botne kirke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to