• (Opphavsrett)

Fisket på Tesse

Gjennom to feltsesonger sommeren 2013 og 2014 har arkeologer fra Norark drevet utgravinger ved innsjøen Tesse i Vågå og Lom. Det de finner gir oss ny kunnskap om hvordan folk før i tiden drev fangst av fisk.

Historien forteller av vannet ble gitt i gave fra Olav Haraldsson (seinere Olav den Hellige) til innbyggerne i Garmo. Betingelsen var at det skulle bygges ei kirke på Garmo og at innbyggerne skulle vende seg om til kristendommen. Torgeir Gamle satte opp kirken på gården sin omkring 1021 og fikk fiskeretten på Tesse som takk. 
Antakelig sto den originale stavkirken der til rundt 1200 og kirken som deretter ble bygget ble kjøpt på auksjon av Trond Eklestuen på 1800-tallet og satt opp igjen på Maihaugen i 1921 av samleren Anders Sandvig. Vannet og fiskeretten tilhører imidlertid fremdeles Lom og innbyggerne i Garmo. 


Torstein Bjørgen
 Arkeologene mener det har vært folk ved Tesse i åtte tusen år. Steinalderboplasser er gravd frem ved siden av dagens fiskebuer og spor etter jakt og jernutvinning og ikke minst fiske tyder på at vannet har vært populært i lang, lang tid. 

Tesse er fremdeles et usedvanlig godt fiskevann og Torstein Bjørgen har fisket der siden han var liten. Han tar ofte turen opp veien og ror utpå for å sette garn og kan fortelle at fisket alltid var en del av inntekten til folk i bygda i tillegg til en viktig matkilde.  
På flere av turene sine har han også funnet gamle fiskeredskaper; garnsøkker, pilspisser og til og med ei sløe. Når vannet har vært tappet har arkeologene fra Norark vært på plass for å gjøre undersøkelser. Reguleringen av vannet har ført til errosjon og desverre ødelagt eller skadet flere tidligere utgravninger. Sløen som Bjørgen fant for noen år siden har ikke blitt funnet igjen. Men han fikk tatt noen bilder av den og de viser han gjerne frem til interesserte. Det er nemlig han som blir spurt om å fortelle og forklare når skoleklassene i bygdene i Norddalen skal på ekskursjon eller når forskerne trenger noen med lokalkunnskap. 


Trinseformede garnsøkker 
Det er funnet slike søkker noen få andre steder i Norge, men ved Tesse er det påfallende mange funn. Garnsøkkene er laget med en stein omsluttet av never i sentrum av en vidjering. Neveren er ofte flettet i mønstre og det hele kan minne om en skistavtrinse. Søkkene ble festet til garnet og er ca 15 cm i diameter - så store at de ikke går igjennom garnmaskene.


Sløefiske
En fiskemetode som ble mye brukt tidligere er en såkalt "sleo" eller "sløe". Ei sløe er ei fiskefelle, konstruert som ei kasse med en ledegang fra en elvemunning eller bekk langs vannet. Når fisken går opp i bekken og kommer inn ledegangen blir den fanget i kassa der den kan plukkes opp av fiskeren. En effektiv metode som krever lite arbeidsinnsats, med andre ord. 

Share to